Hlavní obsah

Palestinci odpálili nálož pod izraleským jeepem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Palestinské útoky na Izrael pokračují navzdory veškerým snahám židovského státu je za každou cenu zastavit. Ve čtvrtek byl zabit izraelský voják, když palestinští radikálové nechali explodovat nálož pod jeho džípem. Na území Izraele ve čtvrtek opět dopadly rakety.

Foto: Reuters

Zničený izraelský jeep střeží tank.

Článek

Při útoku, který podnikly palestinské radikální skupiny Hamás a Islámský džihád, byl ve čtvrtek u přechodu Kisufim jeden voják zabit a tři další zraněni, jeden vážně. Nálož položená na silnici u hraničního přechodu byla odpálena z pásma Gazy. Palestinci pak ostřelovali i vojenská vozidla a helikoptéru vyslané na pomoc.

Podle sdělení Islámského džihádu šlo o odvetu za izraelský nálet, při němž byl zabit jeden z jeho velitelů.

Na jih Izraele také dopadly čtyři minometné granáty a pět raket Kásam. Terčem opět bylo město Sderot, kde se nyní budují betonové ochrany proti střepinám zátarasy. Šlo odvetu za nedávný útok na sever pásma Gazy.

Humanitární krize

Pokračující boje dále zhoršují humanitární situaci Palestinců v pásmu Gazy. Podle britských humanitárních organizací je situace nejhorší za 40 let.

Podle humanitárních organizací je v lednu vyhlášená blokáda pásma nelegálním kolektivním trestem, který stejně nemůže zajistit bezpečnost Izraele. Izrael tvrdí, že blokáda má zabránit ostřelování Izraele palestinskými raketami.

Izraelské ministerstvo obrany kritiku odmítlo a sdělilo, že za zoufalou situaci může radikální palestinské hnutí Hamás, které pásmo ovládá. Ostřelování Izraele navzdory blokádě stále pokračuje a Izrael kvůli tomu podnikl další výpad na území pásma, tentokrát v jeho severní části.

Izrael má právo se bránit

Humanitární skupiny přiznávají Izraeli právo na ochranu svých občanů. Vyzvaly obě strany, aby se vyvarovaly neoprávněných útoků na civilisty, a Izrael jako okupační sílu, aby splnila své závazky a zajistila obyvatelům pásma přístup k potravinám, pitné vodě, elektřině zdravotní péči. Při posledních bojích zahynulo 120 Palestinců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám