Hlavní obsah

Podle Izraele posílá Írán rakety Hizballáhu přes Turecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelská tajná služba uvedla, že libanonské militantní hnutí Hizballáh dostává rakety z Íránu. Pašují se přes turecké území a následně přes Sýrii. Podle Izraele s tím Turecko nic nedělá, i když jde o porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1701, která ukončila druhou válku v Libanonu. Ve středu to uvedl izraelský list Ha´arec.

Článek

O zprávě informoval velvyslance zemí Evropské unie minulý týden brigádní generál Izraelských obranných sil Jossi Beidic, který velí rozvědce. Upozornil, že jsou porušením rezoluce ze strany Íránu, protože vyzbrojovat Hizballáh je v rozporu s rezolucí. Turecko pak nemá povolení pro takovéto transfery zbraní.

V květnu Turecko zadrželo 300 raket a další vojenský materiál poslaný vlakem přes Turecko z Íránu. Náklad byl deklarován jako čistící prostředky. Během války Turecko také donutilo přistát dvě íránská letadla směřující do Libanonu, která narušila turecký vzdušný prostor. Na jejich palubě však zbraně nebyly.

Beidic také upozornil že nové rakety jsou mnohem přesnější než stávající a mají mít dolet až 300 kilometrů, takže střely vypálené z Bejrútu by teoreticky mohly zasáhnout i izraelský jaderný reaktor v Dimoně.

Turecko zprávu nekomentovalo

Turecké velvyslanectví v Tel Avivu obvinění nijak nekomentovalo. Turecké zdroje pouze uvedly, že velvyslanectví také nebylo informováno o izraelském šetření trasy transferu raket, přestože obě země jinak sdílejí špionážní informace.

Kritiku si však vysloužil ze strany OSN také Izrael kvůli špionážním letům nad Libanon, které zvyšují napětí. Izrael ale tvrdí, že jen tímto způsobem může zjistit, kde jsou odpalovací zařízení, kde má Hizballáh sklady zbraní a kudy se pašují. Beidic ukázal i videa pořízená špionážními letadly, která zachycují pašování zbraní ze Sýrie.

Hizballáh má v současné době asi deset tisíc raket dlouhého doletu a dvacet tisíc krátkého.

Reklama

Výběr článků

Načítám