Hlavní obsah

Irácká policie se zaměřila na bezdomovce

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Bezpečnostní složky v Iráku dostaly příkaz zadržet lidi z ulic Bagdádu. Bezdomovcům, žebrákům a mentálně postiženým lidem hrozí podle úřadů zneužití ze strany radikálů. Opatření přišla ve stejný čas, kdy okolí šíitského klerika Muktady Sadra uvedlo, že Sadrova Mahdího armáda by nemusela prodloužit půl roku trvající příměří, které vyprší o víkendu. Uvedla to agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Militantní skupiny, jako irácká al-Kajdá, začaly hrozným způsobem zneužívat zoufalé lidi v nouzi k zabíjení nevinných. Nevzbuzují totiž podezření,“ řekl mluvčí iráckého ministerstva vnitra. 

Irácká vláda chce proto poslat lidi z ulice zpět k jejich rodinám, nemocné pak umístit do ústavů. Opatření jsou reakcí na výsledky vyšetřování, podle nichž stály za dvěma únorovými bombovými útoky duševně nemocné atentátnice, které zmanipuloval vedoucí psychiatrické kliniky Rašad.

Při koordinovaných útocích na dvou bagdádských tržištích zemřelo v první únorový den nejméně 98 lidí. Útoky byly nejtragičtější v irácké metropoli za poslední měsíce. Vedoucí ústavu čelí podezření z napojení na síť al-Kajdá.

Sadrovy milice by mohly znovu do akce

Ve středu mezitím oznámil mluvčí vlivného šíitského duchovního Sadra, že by klerik nemusel prodloužit příměří, které vyprší v sobotu. „Všechny možnosti zůstávají otevřené. Je to v rukou Muktady Sadra,“ řekl. Dodal, že jestliže se k tématu Sadr do soboty nevyjádří, bude to znamenat konec nečinnosti jeho Mahdího armády.

Sadr přistoupil na půlroční příměří loni v srpnu poté, co byly jeho milice obviňovány z krvavých střetů u svatyně v Karbale. Přerušení aktivit Mahdího armády bylo podle Američanů jednou z hlavních příčin 62procentního poklesu násilí v Iráku od poloviny loňského roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám