Hlavní obsah

V Saúdské Arábii odsoudili ženu k smrti za čarodějnictví

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americká organizace Human Rights Watch vyzvala Saúdskou Arábii k zastavení plánované popravy ženy usvědčené z čarodějnictví. Organizace v dopise královi Abdulahovi označila trest pro Favzu Falih za justiční omyl.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Náboženská policie zatkla negramotnou ženu v roce 2005 a po údajném bití ji donutila přiznat se k čarodějnictví. Mezi lidmi, kteří ji z praktik obvinili, byl muž, jenž tvrdil, že ho učinila impotentním. Žena již vyčerpala všechny možnosti odvolat se a jediný, kdo může zasáhnout v její prospěch je král Abdulah.

Odvolací soud přitom původní rozhodnutí jednou zrušil. Soud vyšší instance pak ovšem rozsudek potvrdil. Podle Human Rights Watch nebyla žena u většiny stání ani zastoupena obhájcem.

Americká organizace proto krále žádá, aby ženu osvobodil a nechal zatknout policisty, kteří ji měli omezovat a týrat.

Právní systém terčem kritiky

Saúdskoarabské soudnictví je často kritizováno Západem za perzekuci žen. Velký rozruch vzbudil loni případ ženy, kterou jako oběť únosu a znásilnění odsoudili k vězení a dvěma stům ranám bičem. Král Abdulah ji nakonec na mezinárodní nátlak omilostnil.

V lednu zase vzbudil pozornost případ obchodnice, kterou v kavárně v Rijádu zatkli během obchodní schůzky za to, že se sešla s cizím mužem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám