Hlavní obsah

Izrael vztyčí podél hranice s Egyptem plot

Novinky, BBC, rei, Ha'arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM
Aktualizováno

Bezpečnostní rada státu Izrael schválila plán výstavby oplocení podél hranice s Egyptem, aby tak bylo zamezeno průnikům palestinských militantů do židovského státu přes Sinajskou poušť. Kabinetní rada krok schválila v reakci na nedávné dočasné narušení hranice mezi pásmem Gazy a Egyptem, během něhož Gazu opustily bez kontroly tisíce lidí, a pondělní sebevražedné útoky ve městě Dimona.

Foto: Profimedia.cz

Izraelsko-egyptská hranice je bez kontrol.

Článek

O kroku se uvažovalo už před několika lety, nakonec ale od něj bylo upuštěno vzhledem k vysokým nákladům. Rozpočet pro plánovaný projekt nebyl ještě stanoven.

Oplocení nebude vystavěno podél celé hranice vzhledem k hornatému terénu. Mezery v něm ale budou střežit senzory.

Pondělní útoky v Dimoně byly v Izraeli první po více než roce. Zemřeli při něm tři lidé, dva útočníci a izraelská civilistka, která tedy nebyla sebevražednou útočnicí, jak se původně uvádělo. K zodpovědnosti za incident se přihlásily jak Brigády mučedníků Al-Aksá, tak hnutí Hamás ovládající pásmo Gazy. To ale tvrdilo, že dvojice útočníků přišla ze Západního břehu. Izrael má podezření, že se muži na jeho území dostali z Gazy v důsledku narušení hranice u Rafáhu.

Hraniční bariéra mezi pásmem Gazy a Egyptem byla u Rafáhu opravena v neděli po téměř dvou týdnech, kdy ji narušily nálože Palestinců, kteří se zoufale snažili prolomit izraelskou blokádu. Rafáh je jediným hraničním přechodem mezi Gazou a Egyptem.

Mezitím nadále pokračují ostřelování izraelského území palestinskými raketami. Izrael na ně odpovídá výpady na území Palestinců. Jedna z raket dopadla v týdnu i poblíž zemědělské usedlosti a zranila dvě malé děti. Hamás se zase přihlásil k zodpovědnosti za útok na kibuc Beeri.

Izraelská armáda útočila v pásmu Gazy i v noci na čtvrtek. Do operace zapojila i bojové letouny a tanky. Zemřelo nejméně sedm Palestinců a dalších 15 bylo zraněno. Celkem si izraelské odvetné útoky vyžádaly v posledních dnech životy nejméně 20 lidí.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám