Hlavní obsah

Turci v neděli opět bombardovali sever Iráku

Novinky, aš, Novinky, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Turecká bojová letadla v neděli opět podnikla nálet na pozice kurdských rebelů v sousedním Iráku. Ministr kurdské autonomie v Iráku Džabbár Javar, uvedl, že tři letadla bombardovala pozice v horách severně od Irbílu. Jednalo se už třetí turecký nálet na irácký Kurdistán, druhý během dvou dnů. Irák v pondělí nálety odsoudil a podal formální stížnost.

Článek

Prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání bombardování odsoudil s tím, že jeho oběťmi se stali nevinní lidé. „Nálety byly zaměřené na bezpečné oblasti a nevinné lidi,“ uvedl Barzání. "Několik lidí bylo zabito nebo zraněno,“ dodal, přestože Javar původně sdělil, že si hodinový nálet nevyžádal žádné civilní oběti, protože civilisté ze strachu před tureckými útoky oblast již opustili. Nevěděl však, zda nepadli někteří separatisté.

Jde o druhý letecký útok během dvou dnů a celkově třetí nálet. V sobotu se turecký průzkumný letoun, pátrající po základnách separatistů z Kurdské strany pracujících, kteří chtějí odtrhnout kurdskou část Turecka, pohyboval v iráckém vzdušném prostoru dvě hodiny, uvedl Javar. Minulý týden navíc tři sta tureckých vojáků vstoupilo na půdu iráckého Kurdistánu. Při útocích zemřelo nejméně deset lidí a dva tisíce obyvatel opustilo své domovy.

Barzání dodal, že jedná s iráckou vládou, aby se situace řešila. „Prezident (Iráku) Džalál Talabání a my budeme pokračovat v jednáních se zúčastněnými stranami, aby se ukončila tato agrese. A skončilo ostřelování vesnic,“ dodal Barzání. Útoky odsoudil i irácký prezident Džalál Talabání, který je Kurd. Podá formální stížnost proti náletům, současně však nechce zhoršit vzájemné vztahy. Turecký velvyslanec v Iráku byl vyzván iráckým ministerstvem zahraničí, aby si vyslechl stížnost

Irák proti akcím Turecka protestuje, i když neupírá Ankaře právo stíhat členy PPK, která je považovaná za teroristickou organizaci. Před jednostrannými akcemi varovaly Turky i Spojené státy, turecký velvyslanec v USA ale uvedl, že Turecko při náletech využívá zpravodajských informací poskytnutých americkými tajnými službami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám