Hlavní obsah

Tálibán povolí v oblastech pod jeho kontrolou očkování dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Afghánské radikální hnutí Tálibán souhlasilo s plošným očkováním dětí proti obrně v oblastech země, jež má pod kontrolou. Oznámila to v neděli Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž jde o první vstřícný krok povstalců za posledních několik měsíců.

Článek

Zdravotníci tak díky tomu mohli již očkovat tisíce dětí na jihu Afghánistánu poté, co v oblasti obrna letos postihla devět dětí. Loni bylo v zemi zaznamenáno 31 případů této nemoci.

WHO zmobilizovala kolem 10 000 spolupracovníků především z řad místních obyvatel, kteří aplikují vakcíny dětem. Od středy bylo údajně v oblastech pod kontrolou Tálibánu očkováno asi 50 000 dětí. V celé zemi by vakcínu mělo získat 1,4 miliónu dětí.

"Snažili jsme se (Tálibán) přesvědčit, že je to pro afghánské děti, ať již jde o potomky příslušníků Tálibánu či vlády, abychom je zachránili před ochrnutím. Tentokrát se zdá, že se nechali přesvědčit," sdělil zástupce WHO Táhir Mir.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám