Hlavní obsah

Americká bomba zabila v Iráku sedm civilistů

Novinky, ČTK, aš, International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Pět dětí a dvě ženy zabila v noci na neděli pětisetliberní bomba, kterou shodilo americké letectvo na dům v irácké Sámaře. Uvedli to představitelé policie a nemocnice ve městě. Americká armáda útok potvrdila s tím, že bombardování bylo odpovědí na přestřelku se skupinou třiceti vzbouřenců. Ti se v domě skryli.

Článek

Policejní důstojník ze sámarské nemocnice Saadún Muhammad potvrdil, že do místní márnice byla převezena těla pěti dětí a dvou žen zabitých při americkém náletu. Zraněno podle něj bylo osm lidí včetně tří dětí a jedné ženy.

"Zhruba kolem půlnoci přijelo dvanáct mužů v bílé dodávce, vběhli do domu, kde byli naši vojáci a zaútočili na ně," uvedl mluvčí amerických sil v severním Iráku podplukovník Michael Donnelly. 

Útočníci se po přepadu stáhli, ale sledoval je bezpilotní letoun. "Po potvrzení, že se ukryli právě v onom domě, jsme na něj svrhli přesně naváděnou bombu," dodal mluvčí

"Pokud byli zraněni nevinní, pak je to pochopitelně politováníhodné, ale nijak překvapivé, protože (ozbrojenci) vystavují nevinné civilisty ohrožení," dodal s odvoláním na praktiku iráckých ozbrojenců ukrývat se v civilních domech. "To je věc, kterou dělají pravidelně - berou životy nevinných Iráčanů."

Mluvčí také dodal, že při přepadu utrpěli tráty ui americké síly, ale neupřesnil je.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám