Hlavní obsah

Palestinský Hamás dobyl sídlo milicí Fatahu

Novinky, BBC, aš, Ha´arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA/JERUZALÉM

Milice radikálního palestinského hnutí Hamás dobyly ve čtvrtek sídlo bezpečnostních složek hnutí Fatah v Gaze. Soupeřící palestinská hnutí Hamás a Fatah se přitom v noci na čtvrtek dohodla na předběžných podmínkách příměří. Ve společném prohlášení obě strany volaly po ukončení bojů, které si od soboty vyžádaly přes osmdesát obětí.

Článek

Nad sídlem bezpečnostních složek Fatahu v Gaze zavlály zelené vlajky Hamásu. Někteří z obránců komplexu uprchli, jiní se vzdali poté, co jim byl přislíben bezpečný průchod. Fatah přitom dobytí původně popřel.

 Z některých střech se nadále ozývá střelba. "Je tady válečná zóna. Od včerejška prožíváme nejhroznější období svého života," řekl v telefonickém rozhovoru muž žijící v blízkosti komplexu. Při bojích o sídlo bezpečnostních sil bylo zraněno nejméně deset osob, uvedli místní zdravotníci. Místní nemocnice jsou bez tekoucí vody a elektřiny, chybí jim krev k transfuzím.

Bojuje se i v Rafahu, kde byl ráno zabit člen Hamásu. Fatah chce získat zpět ztracené pozice a začal se zatýkáním členů Hamásu.

Výzva k příměří

Premiér Ismaíl Haníja z Hamásu a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás ve společném nočním televizním vystoupení vyzvali obě strany k ukončení bojů s tím, že by měl začít dialog. Boje si jen ve středu vyžádaly 27 obětí. Od soboty v nich zahynulo přes osmdesát lidí. "Bez příměří a zastavení bojů by se situace v Gaze zhroutila," uvedl Mahmúd Abbás.

Vicepremiér Azam Ahmad ve středu večer uvedl, že jeho hnutí Fatah souhlasilo s podmínkami příměří, které přednesl Hamás, chce ale dojednat detaily. Podmínky Hamásu jsou tvrdé, především požaduje dosazení ministra vnitra, který by byl odpovědný za všechny palestinské bezpečností síly, měl by tedy pod kontrolou nejen bojové křídlo Hamásu, ale také milice Fatahu. Dále požaduje, aby hraniční kontroly nespadaly jen pod Fatah, ale podílel se na nich i Hamás.

Hamás nedostal příkaz složit zbraně

Velitelé Hamásu, který během středy ovládl skoro celé pásmo, ale zatím podle svých slov nedostali žádný příkaz složit zbraně a boje nadále pokračují.

Ozbrojené složky Fatahu proto zahájily zatýkání předních představitelů Hamásu. Fatah žádal krvavou odplatu, jestliže útoky v Gaze neskončí a zbraně nebudou složeny do pátečního večera. Pokud tak neučiní, hrozil, že je odebere násilím.

Obavy Izraele a OSN

Nová situace v Gaze vyvolala velké obavy v Izraeli, který příští týden plánuje vypracovat novou politiku vůči pásmu, jestliže zůstane v rukou Hamásu. Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun uvedl, že se musí projednat možnost vyslání mírových sborů do Gazy.

Po středečních bojích se podle analytiků území pod palestinskou samosprávou štěpí. Pásmo Gazy ovládá militantní Hamás zatímco Západní břeh Jordánu je pod kontrolou Fatahu. Ve středu se však boje přenesly do uprchlického tábora Balat u Nábulusu. [celá zpráva]

Pokračují i střety mezi Izraelci a Palestinci. Dvě palestinské rakety Kásam dopadly ve čtvrtek ráno na jih Izraele u města Sderot, jedna poškodila auto, ale nikdo nebyl zraněn.

Při bezpečnostní operaci na Západním břehu Jordánu zabili izraelští vojáci jednoho ozbrojeného Palestince.

Reklama

Související témata:

Související články

Palestinské frakce porušily další příměří

Při pondělních bojích mezi stoupenci palestinských hnutí Hamás a Fatah v pásmu Gazy zahynulo osm lidí. Přestřelky se rozpoutaly i v nemocnicích, a to navzdory...

Výběr článků

Načítám