Hlavní obsah

Exploze bomby v bejrútském autobusu zabila sedm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Ve východním křesťanském předměstí Bejrútu vybuchla v pondělí večer nálož. Podle policejních zdrojů si exploze u autobusu vyžádala nejméně sedm obětí. V autobusu jeli 24 lidé. Při bojích mezi libanonskou armádou a Palestinci u uprchlického tábora poblíž města Sidon padli v pondělí dva libanonští vojáci.

Článek

Nálož explodovala v pondělí večer na východním předměstí metropole, které obývají převážně křesťané a kde jsou vedle obytných domů i továrny. Libanonská televize ukázala záběry vyhořelého autobusu, který zničila exploze. Agentura AFP uvedla s odvoláním na policejní zdroje, že si výbuch vyžádal semd obětí, podle AP byl autobus prázdný

U města Sidon byli zabiti nejen dva vojáci, ale dalších pět jich bylo zraněno. Libanonská armáda nasadila obrněné transportéry s cílem proniknout do tábora a donutit radikály, aby se vzdali.

:. O příčinách a vývoji vnitrolibanonských sporů se dočtete ve speciálu Arabové vs. Izrael.

Přes noc z neděla na pondělí pokračovaly i střety na severu země s palestinskými radikály z hnutí Fatah al-Islám u tábora Nahr Bárid. Boje zřejmě souvisejí, protože milice na jihu vede švagr velitele Fatah al-Islám.

Libanon se obává, že rozšíření bojů na jih může vést k rozpoutání rozsáhlejšího konfliktu, jak tomu bylo v 70. a 80. letech, kdy zemi zachvátila občanská válka. Premiéra Fuád Siniura označuje bojující Palestince za teroristické gangy, se kterými se nejedná.

Údajně jsou obě skupiny blízké síti al-Kajdá, i když Fatah al-Islám popírá, že by s ní byl spojen, připouští jen, že zastává podobné názory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám