Hlavní obsah

Erdogan ustoupil, nebude kandidovat na tureckého prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Největší turecká vládní strana ustoupila tlaku protestů a na post prezidentského kandidáta nejmenovala premiéra Reecepa Tayyipa Erdogana. Erdogan v úterý oznámil, že kandidátem Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) bude ministr zahraničí Abdullah Gül. Strana ho vybrala na poslední chvíli, do středy musí být kandidáti zaregistrováni. Poprvé bude parlament, kde má většinu AKP, o novém prezidentovi hlasovat už v pátek.

Článek

"Můj 'bratr', se kterým jsme zakládali toto hnutí (AKP), vyšel z konzultací jako kandidát naší strany na post prezidenta Turecké republiky," prohlásil Erdogan při oznámení Gülovy kandidatury v parlamentu.

Předpokládalo se, že kandidátem bude právě Erdogan. Proti jeho kandidatuře se však v zemi postavili zastánci sekulárního zřízení i generálové a soudci. Erdogan je podle nich příliš spjatý s islámem. Proti možné Erdoganově kandidatuře demonstrovaly v Turecky desetitisíce lidí. [celá zpráva]

Erdoganova strana soustřeďuje bývalé členy zrušené proislámské Strany ctnosti, nicméně jakýkoli vztah k politickému islámu popírá. Třiapadesátiletý premiér sice vzešel z islámského hnutí, nyní se ale považuje za vůdce pravého středu v zemi.

Gül hned krátce po svém jmenování ujistil, že by jako prezident respektoval světskou podstatu státu. "Prezident musí být vázán základními ústavními principy," odpověděl na tiskové konferenci na otázku, zda by jednal v duchu sekulárních principů země. Šestapadesátiletý Gül je také členem, ale je znám hlavně jako respektovaný diplomat, který se angažuje v integraci Turecka do EU. Jeho žena nicméně nosí muslimský šátek.

Reklama

Související články

Turci demonstrovali proti islamizaci státu

Tři sta tisíc Turků pochodovalo Ankarou na manifestaci, aby odradili premiéra Recepa Tayyipa Erdogana od jeho kandidatury na prezidentský úřad. Obávají,...

Výběr článků

Načítám