Hlavní obsah

Izraelská TV vysílala záběry z náletu na irácký reaktor

Právo, BBC, ms

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Izraelská televize vůbec poprvé odvysílala záběry z útoku na irácký reaktor v Osiraku, který židovský stát zničil v červnu roku 1981. Proti útoku se vznesla vlna kritiky, a to dokonce ze strany USA, tradičního spojence Izraele.

Článek

Devadesátiminutový film popisoval, jak tajná služba a armáda připravovaly složitý manévr, jehož se účastnilo osm stíhaček americké výroby F-16 a šest letounů F-15. Piloti cvičili v naprostém utajení nad vodami Rudého moře a na Kypru let v nízké hladině, pod dosahem radarů protiletadlové obrany.

Reaktor v Osiraku začali Iráčané budovat s francouzskou pomocí v roce 1977. Izrael se obával, že by díky němu mohl irácký režim Saddáma Husajna získat plutonium k výrobě jaderné pumy. Izraelská vláda se pokusila budování iráckých jaderných kapacit zastavit diplomatickou cestou, ale neuspěla.

Irák naproti tomu zdůrazňoval, že jeho jaderný program je určen pro mírové účely a pod kontrolou Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Operace Opera

Izraelská vláda se nakonec rozhodla pro "chirurgický řez" nazvaný Operace Opera - 7. června 1981 z pouštní základny Etzion na Sinajském poloostrově odstartovalo na cestu k Osiraku vzdálenému 1100 km osm F-16 v doprovodu letounů F-15 a ve výšce 240 m prolétly nad saúdskoarabským a jordánským územím.

Nad pouštěmi Iráku se útočná formace pohybovala ve výšce pouhých 30 metrů nad zemí, před Osirakem vzlétly letouny do výšky dvou kilometrů a zachytila je irácká protiletecká obrana. Bylo však příliš pozdě - na reaktor dopadly bomby a stíhačky se pak vznesly do výšky nad deset kilometrů a vrátily se v pořádku domů.

Útok reaktor vážně poničil, o život přišlo deset iráckých vojáků a jeden francouzský pracovník. Definitivně byl areál poškozen při válce v Zálivu v roce 1991.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám