Hlavní obsah

Irácký prezident odsoudil okupaci Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD

Účastníci dvoudenního summitu Ligy arabských států (LAS), který ve čtvrtek skončil v saúdskoarabském Rijádu, podpořili v závěrečném prohlášení oživení mírového návrhu Izraeli. Varovali také před závody v jaderném zbrojení, přiznali však všem zemím právo na jadernou energii. Irácký prezident Džalál Talabání v projevu na summitu prohlásil, že americká intervence v jeho zemi se změnila v "okupaci s vážnými důsledky" pro Irák.

Článek

Talabání se přidal ke kritice USA, s níž přišel ve středu král Abdalláh, který odsoudil "nelegitimní zahraniční okupaci" Iráku a obvinil "zahraniční síly v regionu" ze snah o "narýsování budoucnosti" Blízkého východu, aniž by však USA jmenoval.

Ani Talabání Spojené státy otevřeně nezmínil. V projevu při závěrečném zasedání však řekl, že "rozhodnutí transformovat osvobození Iráku v okupaci se všemi těžkými důsledky, které to přineslo na domácí scéně a obavami a strachem vyvolanými na arabské, regionální a mezinárodní scéně, to vše je v rozporu s tím, co národní síly a irácké strany svého času (v roce 2003) plánovaly".

Snaha oživit jednání o míru mezi Izraelem a Palestinci

Liga arabských států chce oživit mírový proces na Blízkém východě. Rezoluce vyzývá Izraelce, aby se "chopili příležitosti, která se nabízí k obnovení procesu přímých a vážných jednání o všech bodech". Vychází z arabské mírové iniciativy z roku 2002, která nabízí Izraeli normalizaci vztahů s arabskými státy výměnou za arabská území, jež Izrael obsadil za války v roce 1967. K přijetí návrhu vyzval židovský stát i palestinský prezident Mahmúd Abbás. "Potvrzuji z tohoto místa vůli Palestinců nabídnout izraelskému lidu ruku k míru," řekl Abbás.

Izraelský viceprezident Šimon Peres dopoledne prohlásil, že nepřipadá v úvahu, že by Izrael mohl arabskou mírovou iniciativu akceptovat v její současné podobě s tím, že Izrael odmítá "diktát". Izrael má výhrady k bodům, které se týkají Jeruzaléma, hranic a palestinských uprchlíků. Odpoledne ale byl vstřícnější. Arabské země a Izrael by měly vést přímá jednání o míru, řekl izraelský vicepremiér Šimon Peres v arabské televizi Al-Džazíra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám