Hlavní obsah

Generální tajemník OSN se v Bagdádu ocitl blízko výbuchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který ve čtvrtek přiletěl na nečekanou návštěvu Iráku, se stal v ostře střežené zelené zóně v centru metropole Bagdádu svědkem exploze. Tajemník se tam setkal s iráckým premiérem Núrím Malikím. Budovou, v níž oba muži následně pořádali tiskovou konferenci, otřásl mohutný výbuch. Oba představitelé jsou v pořádku.

Článek

Výbuch způsobil opadávání omítky stropu místnosti, v níž se oba představitelé nacházeli. Generální tajemník OSN sebou při explozi trhl a bylo vidět, že jím nedaleký výbuch minometného nebo raketového granátu otřásl. Tisková konference byla následně ukončena.

Očití svědkové potvrdili, že granát způsobil asi 50 metrů od budovy v zemi kráter o průměru jednoho metru. Není zcela jasné, zda útočníci měli zacíleno na budovu s oběma představiteli. Podle ochranky iráckého premiéra tomu tak bylo.

Pan Ki-mun se v Iráku zastavil v rámci plánované cesty po oblasti Blízkého východu. Generální tajemní OSN se měl v Bagdádu zdržet pouze den.

Šlo o vůbec první návštěvu Pan Ki-muna v jeho funkci na iráckém území a o první návštěvu nejvyššího představitele mezinárodního společenství za uplynulý rok a půl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám