Hlavní obsah

Izrael podnikl velkou bezpečnostní operaci v Nábulusu

Novinky, ČTK, Examiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZAĹÉM

Izraelští vojáci při pondělní pátrací operaci v palestinském Nábulusu zabili jednoho Palestince. Jedná se o jednu z největších izraelských operací za posledních několik měsíců, účastní se jí i obrněná vozidla. Armáda betonovými zátarasy zablokovala střed města a vyhlásila zákaz vycházení, který postihl desetitisíce obyvatel města.

Článek

Dvaačtyřicetiletého Palestince zabila kulka, kterou vypálila posádka izraelského džípu. Syn oběti byl zraněn a hospitalizován. Izraelská armáda oznámila, že vojáci stříleli na podezřelé osoby na střechách budov. Ve městě platí zákaz vycházení.

Jedna z největších pátracích operací byla zahájena už v neděli, když vojáci v Nábulusu během dvou dnů nalezli už druhou laboratoř na výrobu výbušnin. Do města vjelo na osmdesát vojenských vozidel, od džípů až po obrněné transportéry a buldozery. Zablokovali centrum. Zavřena je také hlavní městská brána.

V místní televizní a rozhlasové stanici vojáci oznámili, že lidé mají zůstat ve svých domovech. Podle armády zákaz vycházení a uzavření města bylo nutné pro zdárný průběh operace plánované na několik dní. V rozhlase také ohlásili jména sedmi osob, po nichž pátrají. Jsou to členové Brigád mučedníků od Al-Aksá. Izraelci zatím zatkli 30 lidí, z nichž však nikdo na seznamu není. Vojáci údajně prohledávají pečlivě každý dům a byt.

V Nábulusu působí několik malých skupin, které se hlásí k Brigádám. Nemají centrální velení a místní lidé tvrdí, že si skupiny mezi sebou často vyřizují účty a že terorizují celé město.

Palestinský premiér Ismáíl Haníja prohlásil, že pravým cílem izraelského zátahu je poškodit vyjednávání o palestinské koaliční vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám