Hlavní obsah

Iráckého prezidenta převezli na léčení do Jordánska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácký prezident Džalál Talabání byl převezen kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu do Jordánska na lékařské vyšetření. Podle prezidentského úřadu Talabáního stav "nevzbuzuje žádné obavy". V komuniké úřadu se uvádí, že čtyřiasedmdesátiletého Talabáního vyčerpala náročná práce z posledních dní.

Článek

Irácký vicepremiér Barham Sálih popřel zprávy místních sdělovacích prostředků, že Talabání prodělal srdeční infarkt, jak údajně tvrdil jeden americký velitel. Podle prezidentského úřadu je Talabáního stav "stabilní" a prezident by se mohl brzy "vrátit do země". Sálih řekl, že prezidentovi klesl krevní tlak, projde ale jestě dalším vyšetřením.

Talabání byl v dubnu 2005 zvolen jako první Kurd v historii iráckým prezidentem. Dlouhá léta usiloval o zlepšení postavení menšinových Kurdů v Iráku a bojoval proti režimu diktátora Saddáma Husajna. Po jeho pádu v dubnu 2003 se zapojil do obnovy země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám