Hlavní obsah

Při pádu tureckého letadla v Iráku zemřeli 34 lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V severoiráckém Baládu se v úterý při přistávacím manévru zřítilo letadlo s tureckými dělníky. Jeho pád si vyžádal 34 obětí na životech. Jen jediný člověk nehodu přežil, s těžkými zraněními byl převezen do nemocnice.

Článek

Stroj havaroval těsně na hranicích města Baládu, kde je největší letiště na severu Iráku. Podle tureckého ministerstva zahraničí si nehoda vyžádala na třicet čtyři lidské životy. Jedna osoba byla vážně zraněna.

"Stroj se zřítil kolem poledne tureckého času (11:00 SEČ) asi 2,5 kilometru severozápadně od Baládu," uvedl představitel tureckého ministerstva zahraničí pro agenturu Reuters.

Přičiny nehody zatím nejsou známé. Není tedy jasné, zda měl stroj poruchu, nebo se stal cílem nepřátelské palby.

Pronajaté letadlo typu Antonov-26 patřící nejmenované moldavské společnosti vzlétlo ráno z tureckého města Adana. "Na palubě mělo pět členů posádky a 30 tureckých dělníků," citovala agentura AFP prohlášení adanského starosty Cahita Kiraça ve zpravodajské televizi CNN-Türk.

Tuhé boje v Bagdádu

Ke spekulacím, že stroj mohl být sestřelen, přispívají tuhé boje v 80 kilometrů vzdáleném Bagdádu, které se sunnitskými vzbouřenci svádějí iráčtí a američtí vojáci.

Na úsvitu se vojáci stali terčem ostřelování z ručních zbraní i minometů. Na podporu 400 amerických vojáků a 500 iráckých museli Američané vyslat letadla i bojové vrtulníky včetně bitevních AH-64  Apache. Podle amerického velitelství čelí společnému útoku příznivců Saddáma Husajna, zahraničních bojovníků a příslušníků irácké odnože al-Kajdá. Skupina vzbouřenců má údajně velmi dobrou organizaci a schopné velení.

Podle iráckého velitelství padlo devět iráckých vojáků a zabito bylo 50 vzbouřenců. Mezi 21 zatčenými je i sedm Syřanů.  Střety propukly už v sobotu poté, co se iráčtí policisté pokusili vyzvednout těla obětí násilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám