Hlavní obsah

Agent: do Iráku vlákala záměrně Američany al-Kajdá

Právo, Richard Norton-Taylor (The Guardian)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Vysoký činitel teroristické sítě al-Kajdá po svém dopadení záměrně Američanům podsunul nepravdivé informace, aby USA vyprovokoval k invazi do Iráku. Prohlásil to údajný dvojitý agent, který měl v teroristických strukturách pracovat pro západní tajné služby. Výroky pocházejí od Umara Násirího, jak zní pseudonym Maročana, který o sobě tvrdí, že sedm let pracoval pro tři evropské rozvědky včetně britské MI5.

Článek

Násirí uvedl, že Ibn šajch Libí, jenž řídil teroristickou základnu v Afghánistánu, americkým vyšetřovatelům řekl, že al-Kajdá cvičí i Iráčany. Libího dopadli v listopadu 2001 v Pákistánu. Poté ho Američané převezli do Egypta, kde byl údajně mučen.

Když byl Násirí dotázán britskou televizí BBC, zda Libí a další aktivisté džihádu při výsleších vypovídali pravdu, Maročan odpověděl: "Nikdy". Na otázku, zda tedy Libí mohl Američanům záměrně podsouvat informace, aby je vlákal do Iráku, Násirí řekl: "Přesně tak." Podle Násirího Libí konflikt v Iráku potřeboval.

Američané "v pasti"

"Pár měsíců před tím nám totiž Libí po kázání v mešitě na otázku, kde je nejlepší prostředí pro džihád, řekl, že je to právě v Iráku, "nejslabší muslimské zemi," vzpomínal Násirí. Že Libí vyšetřovatelům lhal, je známo již delší dobu. Jeho výpovědi nicméně vzali za své americký prezident George W. Bush, viceprezident Dick Cheney, i tehdejší ministr zahraničí USA Colin Powell, když v únoru 2003 obhajoval nutnost preventivní války proti Iráku v Radě bezpečnosti OSN.

Ačkoli Powell tehdy Libího explicitně nejmenoval, hovořil o "předním operativci, který vedl jeden z výcvikových táborů al-Kajdá v Afghánistánu". A právě ten prý Američanům při výslechu sdělil, že Saddám Husajn nabídl lidem z al-Kajdá, že je Irák zacvičí "v používání chemických nebo biologických zbraní".

Pokud nyní Násirí říká pravdu, novinkou je poznatek, že jeden z vůdců al-Kajdá chtěl svrhnout Saddámův režim a Irák přetvořit v bojiště svaté války. Podle Násirího přitom k výcvikovému programu lidí z al-Kajdá patří i trénink v překonávání výslechů při souběžném vypouštění záměrných dezinformací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám