Hlavní obsah

Zpravodaj OSN: USA zacházely s vojínem Manningem krutě

New York

Zvláštní zpravodaj OSN Juan Mendéz v pondělí kritizoval Spojené státy za nehumánní a kruté zacházení vůči vojínovi Bradleymu Manningovi. Manningovi hrozí před soudem doživotí za předání statisíců tajných dokumentů americké vlády a armády organizaci WikiLeaks, která je následně zveřejnila na internetu.

Foto: Profimedia.cz

Bradley Manning

Článek

Mendéz se Manningovým případem zabýval přes rok a shledal, že způsob, jakým s vojínem bylo zacházeno po jeho zatčení, by mohl být považován za mučení. Zpravodaj kritizoval zejména 11měsíční držení Manninga na samotce 23 hodin denně.

„Zvláštní zpravodaj shledal, že uvalení velmi represivních podmínek vazby na někoho, kdo nebyl shledán vinným ze žádného zločinu, je porušením jeho práva i presumpce neviny. Jedenáct měsíců zadržování na samotce je přinejmenším kruté, nehumánní a degradující zacházení, které je v rozporu s článkem 16 úmluvy proti mučení. Kdyby byly na Manningovi následky vážnější, mohlo by to být považováno za mučení,“ uvedl Mendéz ve zprávě pro Valné shromáždění OSN.

Čtyřiadvacetiletý Manning byl zatčen v květnu 2010 na základně u irácké metropole Bagdád, kde během nasazení z vnitřní sítě zkopíroval 700 000 tajných diplomatických a armádních dokumentů, které se pak ocitly na veřejnosti. Armáda nejprve vojína zadržovala téměř tři měsíc na základně v Kuvajtu a později ho přesunula na námořní základnu Quantico ve státě Virginie.

Manning byl nedávno obžalován u vojenského soudu v Marylandu. Obžaloba má 22 bodů. Jedním z nich je i napomáhání nepříteli, za což Manningovi hrozí doživotí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám