Hlavní obsah

Je to zuřivý podivín, hájí právníci vojáka, který předal dokumenty WikiLeaks

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fort Meade

Obhájci amerického vojáka Bradleyho Manninga, který je souzen, protože si stáhl z armádní tajné sítě informace o Iráku a předal je serveru WikiLeaks, napadli armádu, že její bezpečnostní mechanismy selhaly. Jeho nadřízení si podle BBC nevšimli, že Manning má psychické problémy a ponechali mu přístup k tajným dokumentům.

Foto: Profimedia.cz

Bradley Manning

Článek

Bradley Manning čelí 22 obviněním kvůli tomu, že tajné dokumenty předal síti WikiLeaks. Od pátku se konají předběžná slyšení, která mají rozhodnout, zda se bude konat soudní proces. V tom mu hrozí až doživotní vězení, protože je obviněn i z pomoci nepříteli. Slyšení mají trvat ještě několik dní a několik týdnů se bude rozhodovat o tom, zda bude zahájen proces.

Zpravodajec kapitán Casey Fultonová uvedla ve výpovědi na základně Fort Meade v Marylandu, že nemohla neustále kontrolovat analytiky, jako byl Manning: "Je jen omezený počet dohlížitelů a vy nemůžete dohlížet na všechny každou sekundu. Musíte věřit, že materiály, které si stáhli, jsou v bezpečných rukou.“

Přímý nadřízený, seržant Paul Adkins, odmítl před dvorem vypovídat, protože se bál, že by pak mohl být stíhán. Podle obhájců Manninga právě on selhal a neodebral mu přístup k tajným materiálům, i když by svědkem dvou Manningových záchvatů zuřivosti, při nichž převracel nábytek.

Podle dalšího svědka seržanta Chada Madarase byl Manning občas mrzutý a neodpovídal - zejména, když měl jednat Adkinsem. „Chtěl si sednout na své pracovní místo a každého ignorovat,“ dodal Madaras. Podle něj se Manning od ostatních izoloval. Obhájci Manninga uvedli, že byl šikanován a měl problémy se svou sexuální identitou, občas měl pocit, že se měl narodit jako žena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám