Hlavní obsah

Žluté Colorado. Kvůli chybě ochranářů řeka změnila barvu

– Denver

Tři milióny galonů, tedy více než 11 miliónů litrů znečištěné vody uniklo z odstaveného dolu do řeky Animas, která je součástí řeky Colorado ve stejnojmenném americkém státě. Voda zbarvila vodu do jasně žluté. Množství uniklé toxické vody je třikrát větší, než Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) původně předpokládala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Znečištěná voda zbarvila řeku ColoradoVideo: Reuters

 
Článek

Únik způsobili minulou středu samotní pracovníci agentury při čištění dolu Gold King Mine, když toxickou vodu omylem vypustili. Někteří lidé proto dali úřadu přízvisko Agentura pro znečištění životního prostředí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Místní úřady podnikají opatření na ochranu zdrojů pitné vody a vody pro zemědělské statky. Mimo jiné kontrolují studny, přičemž voda může být kontaminovaná až v tisíci z nich.

Inkriminovaný úsek řeky Animas byl uzavřen a lidé se k němu nemají přibližovat. EPA prověřuje, jak velké riziko znečištěná voda z dolu představuje pro život v řece a jejím okolí. Dostaly se do ní i těžké kovy včetně olova a arzenu.

Žlutá barva se z vody postupně ztrácí, řeka ale zežloutla až k hranici Nového Mexika, vzdálené více než 160 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám