Hlavní obsah

Ženě z Wisconsinu zemřelo na koronavirus 15 blízkých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milwaukee

Kimberly Montgomeryové z amerického státu Wisconsin přinesl rok pandemie jen těžko představitelnou sérii ztrát. Covidu-19 mezi jejími příbuznými a přáteli podlehlo 15 lidí. Příběh 59leté úřednice žijící ve městě Milwaukee popsala agentura AP.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Nejdříve koronavirus Montgomeroyvé vzal tetu. „Měla problémy s dýcháním, a tak ji její dcera odvezla na pohotovost. Bylo to naposledy, co ji dcera viděla živou,“ píše AP. Pak umřel někdejší policista, který pomáhal organizovat mše v kostele, kam Montgomeryová před vypuknutím pandemie docházela. Pak dobrá kamarádka, která se jako zdravotní sestra starala o nakažené v Atlantě. Sestřenice, která se po 12 dnech vrátila domů z nemocnice a myslela si, že už se zotavuje. Nezotavovala.

Nejradši bych jim nafackovala, říká sestra z přetížené nemocnice o popíračích covidu

Domácí

Až na jednu výjimku byli všichni blízcí, o které Montgomeryová přišla, černoši, stejně jako ona. Byli to rodinní příslušníci, známí i kamarádi, které prý brala jako rodinu.

„Nevím, jestli vůbec někdy všechny (ty ztráty) vstřebám... Myslím na ně na všechny,“ řekla. Své vlastní utrpení nicméně nechtěla nijak vyzdvihovat, neboť na rozdíl od jiných jí neumřeli rodiče nebo životní partner. „Každý večer se modlím za každého a za všechny, co se s touhle nemocí potýkají,“ řekla.

Británie otevřela školy. Nechávat děti dále doma by byl větší hazard, tvrdí Johnson

Koronavirus

Spojené státy zaznamenaly na 525 tisíc úmrtí spojených s covidem-19, z toho bezmála 1300 nahlásil okres Milwaukee County. Epidemie podle dostupných statistik nedopadá na různé etnické skupiny rovnoměrně, jednou z těch hůře zasažených jsou právě černoši. Ti tvoří 12 procent populace USA a zároveň bezmála 15 procent úmrtí na covid-19, u nichž je známá rasa zemřelého, uvádí skupina APM Research Lab, která mapuje údaje o obětech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám