Hlavní obsah

Žena porodila bez pomoci v cele v Denveru a žaluje město

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ, kdy byla zadržená žena nucena porodit bez cizí pomoci v cele, se ve středu dostal k soudu v americkém Denveru ve státě Colorado. Diana Sanchezová žaluje město a policejní oddělení za situaci z července loňského roku, kdy se jí při porodu údajně nedostalo pomoci ani přes opakované prosby. O případu informoval Washington Post.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Žena porodila v cele bez jakékoliv pomociVideo: Denver County Jail via Killmer, Lane & Newman, LLP , AP

 
Článek

Za mříže se Sanchezová dostala 14. července loňského roku. Šestadvacetiletá žena čelila obvinění z krádeže identity. V té době byla v pokročilém stadiu těhotenství.

Když se 31. července brzy ráno, zhruba tři týdny před plánovaným termínem porodu, ozvaly první kontrakce, žádala podle svých slov žena od rána nejméně osmkrát o pomoc personál včetně zdravotních sester.

Nemusíte být raketoví inženýři, abyste poznali, že když ženě praskne voda, dítě za chvíli přijde na svět.
Mari Newmanová, advokátka

Její prosby však měly zůstat nevyslyšeny a Sanchezová porodila po pěti hodinách dítě na lavičce v cele bez pomoci zdravotníků. Podle vyjádření úřadu šerifa, který situaci vloni přezkoumal, však personál postupoval podle předpisů.

Psychické trauma

Poté, co si zdravotní sestra všimla, že Sanchezové skutečně praskla voda, dala pod rodící ženu podložku, nedoporučila však okamžitě přivolat záchrannou službu, píše se v obžalobě.

„To, co mělo být nejšťastnějším dnem v životě matky, se proměnilo ve chvíle bolesti, ponížení a teroru. Situace způsobila ženě psychické trauma,” stojí ve stížnosti.

Podle mluvčího denverského úřadu šerifa je v městských věznicích zabezpečena dostatečná zdravotní péče. „Dokážeme se vcítit do pocitů těhotných žen, stejně jako u paní Sanchezové. V době porodu byla v péči našich profesionálů, přesto jsme změnili postupy v případě podobných situací. Těhotné ženy již budou rovnou převáženy do nemocnice,” uvedl úřad k probíhajícímu procesu.

Mari Newmanová, advokátka Sanchezové, je však jiného názoru. „Nemusíte být raketoví inženýři, abyste poznali, že když ženě praskne voda, dítě za chvíli přijde na svět. Navíc po porodu byly zanedbány další procedury. Žádná ze sester dítě nevysušila a nezabalila, neproběhlo ani vážení a měření,” říká.

Mohla prý i vykrvácet

„Je neuvěřitelné, že policie je schopná tvrdit, že na situaci nebylo nic špatně. Žena nebyla okamžitě převezena do nemocnice, porodila bez pomoci v chladné a špinavé cele, ale oni tvrdí, že nic nebylo porušeno. To je skutečně nepochopitelné,” dodává Newmanová.

Již během loňského roku uvedla matka syna, že po příjezdu do nemocnice, kam se dostala přibližně za půl hodiny po porodu, jí lékaři sdělili, že byla vystavena nebezpečí a mohla vykrvácet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám