Hlavní obsah

Zemřel Reaganův mluvčí Brady, ochrnutý po atentátu na prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý mluvčí Bílého domu James Brady, těžce zraněný při pokusu o atentát na prezidenta Ronalda Reagana, zemřel ve věku 73 let. Informovala o tom jeho rodina, podle níž smrti předcházela série zdravotních problémů. Muž, který strávil přes tři desetiletí života na invalidním vozíku, se ve Spojených státech zasazoval o přijetí zákona zpřísňujícího prodej střelných zbraní.

Foto: Larry Downing, Reuters

Bývalý mluvčí Bílého domu James Brady

Článek

Brady byl těžce raněn kulkou určenou jeho nadřízenému během neúspěšného atentátu před washingtonským hotelem Hilton v březnu 1981. Střelec mu způsobil zranění hlavy, jehož následkem Reaganův asistent a mluvčí trvale ochrnul na dolní polovinu těla. Při střelbě byl raněn i prezident, policista a agent tajné služby, Bradyho zranění však bylo nejvážnější.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Po atentátu se ze spolupracovníka konzervativního republikánského prezidenta stal bojovník za přísnější pravidla prodeje střelných zbraní. Prostřednictvím své společnosti Handgun Control lobboval za novou normu regulující prodej zbraní. Zákon, který zavedl federální prověrky dokumentace lidí kupujících střelné zbraně, přijal Kongres v roce 1993 a nese Bradyho jméno.

Do Bílého domu se Brady po svém zranění vrátil pouze na krátkou dobu, avšak dalších více než sedm let až do Reaganova odchodu na počátku roku 1989 mu náležel plat a titul mluvčího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám