Hlavní obsah

Západní země potopily ruskou rezoluci o Sýrii

– New York

Spojené státy, Británie, Francie a další země odmítly návrh nové rezoluce o Sýrii, kterou představilo v pátek v Radě bezpečnosti OSN Rusko. Informovala o tom v sobotu agentura AFP s odvoláním na diplomatické zdroje. Zmíněné tři státy mají v RB OSN právo veta, takže rezoluce nemá šanci na přijetí, dodali diplomaté.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci Islámského státu zajatí ozbrojenci Demokratických sil Sýrie při bojích o město Šaddada na severovýchodě Sýrie.

Článek

Rusko požádalo Radu bezpečnosti OSN, aby vyzvala k respektování syrské svrchovanosti, k zastavení přeshraničního ostřelování syrského území a aby odmítla snahy o uspořádání zahraniční pozemní operace v Sýrii.

Návrh rezoluce, který Moskva vypracovala, koloval mezi členy Rady. Jde o reakci na nedávné kroky Turecka, které pozemní ofenzívu v sousední zemi nevyloučilo. Turecko ale v dokumentu konkrétně zmíněno není, uvedla agentura Reuters.

"Bylo by skvělé, kdyby Rusko místo odvádění pozornosti světa rezolucí, kterou právě předložilo, naplňovalo rezoluci, která již byla schválena," prohlásila americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová.

Poukázala přitom na rezoluci, kterou jednomyslně přijala Rada bezpečnosti OSN v prosinci a která má podpořit mírový proces v Sýrii. Součástí usnesení je rozhodnutí o zastavení palby a zahájení rozhovorů mezi vládou v Damašku a opozicí.

V patnáctičlenné Radě bezpečnosti byly podle diplomatů proti ruskému návrhu rezoluce kromě USA, Británie a Francie také Nový Zéland a Španělsko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám