Hlavní obsah

Zakládáme sekci vesmírných sil, oznámil Trump

Washington
Aktualizováno

Americké ministerstvo obrany bude mít nezávislou sekci vesmírných sil, která bude rovnocenná s ostatními armádními složkami, oznámil prezident Donald Trump. Tímto způsobem chce posílit americký vesmírný program, aby Spojené státy hrály v konkurenci Ruska nebo Číny vedoucí roli.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump v Bílém domě

Článek

„Když jde o obranu Ameriky, nestačí pouhá americká přítomnost ve vesmíru. Potřebujeme americkou dominanci ve vesmíru,” prohlásil podle agentury Reuters prezident před zasedáním sboru řešícího otázky amerického vesmírného programu.

USA podle Trumpa nesmí dopustit, „aby nás vedly Čína, Rusko a další země”.

Jedním z cílů je návrat amerických astronautů na Měsíc či dosažení Marsu, tvrdí Trump. První kroky k tomu už udělal loni v prosinci, kdy vydal nařízení o přípravě nových amerických pilotovaných misí.

„Na Mars a možná i dál”

„Tentokrát to nebude jen vztyčení vlajky a lidská stopa na měsíčním povrchu," komentoval tehdy Trump budoucí projekty. „Vytvoříme (na Měsíci) základnu pro mise na Mars a jednou možná i dál,“ dodal.

Trumpův předchůdce v úřadu Barack Obama se v oblasti dobývání vesmíru držel spíše zpátky vzhledem k hospodářské krizi, která na začátku jeho vlády nutila snižovat výdaje. Zrušil například miliardový program Constellation, jenž měl vrátit člověka na Měsíc.

Současný americký prezident rovněž podepsal dekret zaměřený na omezení nežádoucího nadbytku techniky a z ní vytvořeného odpadu na oběžné dráze kolem Země. Nově vypouštěné družíce by se podle nařízení měly držet přísnějších standardů, aby se předešlo možným kolizím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám