Hlavní obsah

Za smrt černocha Floyda dostal bývalý policista Chauvin 22 a půl roku

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis
Aktualizováno

Bývalý americký policista Derek Chauvin byl odsouzen k 22 letům a šesti měsícům za zákrok, kterým loni v květnu způsobil smrt černocha George Floyda v Minneapolis.

Foto: Pool, Reuters

Bývalý policista Derek Chauvin u soudního slyšení

Článek

„Rozsudek není založen na emocích nebo sympatii. Musíme ale uznat bolest Floydovy rodiny,” uvedl soudce Peter Cahill. Jeho 22stránkové odůvodnění už bylo publikováno na oficiálních stránkách minnesotských soudů, ty jsou však zřejmě přetížené. Cahill nicméně hovořil o „zneužití pozice důvěry a autority” a „mimořádné krutosti vůči Georgi Floydovi”.

Prokuratura žádala pro Chauvina 30letý trest, zatímco policistův obhájce požadoval trest v délce vazby a podmínku.

Ještě před tím, než soudce Peter Cahill vynesl výši trestu, promluvil v soudní síni sám Chauvin. „Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast rodině Floydových. V budoucnu vyjdou na povrch další zajímavé informace a doufám, že vám dodají klidu na duši,” řekl bývalý policista. Není zřejmé, o jakých informacích hovořil.

Expolicistu Chauvina poslali do nejstřeženější věznice ve státě

Amerika

„Tento verdikt značí, že policejní brutalita je konečně brána vážně. Musíme ale udělat ještě hodně změn, aby vymahatelé práva jednali s černochy férově a lidsky,” uvedla po oznámení výše trestu Floydova sestra Bridgett.

„Páteční rozsudek bych nenazval spravedlností, ale momentem skutečné odpovědnosti na cestě ke spravedlnosti,” uvedl prokurátor státu Minnesota Keith Ellison.

Chauvin byl loni v květnu jedním ze čtyř policistů, kteří byli přivoláni kvůli podezření majitele místní samoobsluhy, že šestačtyřicetiletý recidivista Floyd zaplatil falešnou bankovkou. Floyd zemřel poté, co mu Chauvin při zatýkání devět a půl minuty klečel na krku, i když si Floyd stěžoval, že nemůže dýchat.

Případ vyvolal rozsáhlé protesty proti rasismu a policejnímu násilí v USA i jinde ve světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám