Hlavní obsah

Expolicistu Chauvina poslali do nejstřeženější věznice ve státě

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis

Expolicistu Dereka Chauvina, který byl usvědčen z vraždy Afroameričana George Floyda, poslal soud do vězení v Oak Park Heights. Jedná se o jediné nápravné zařízení nejvyšší úrovně v Minnesotě. Dozorci budou na Chauvina pečlivě dohlížet, jelikož hrozí, že ho spoluvězni, kteří nenávidí policii, napadnou. Kolik let ve vězení stráví, zatím není rozhodnuto.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Bývalý policista minneapoliského sboru Derek Chauvin

Článek

Slovo „vinen” zaznělo v úterý u soudu hned třikrát: jednou v obvinění ze zabití a ve dvou různě vážných obviněních z vraždy.

Obžaloba tvrdila, že Chauvin při dnes již nechvalně známém zatýkání Floyda jednal lehkovážně, neřídil se výcvikem a přímo tak zapříčinil Floydovo úmrtí. Ostatně, ono kleknutí na krk bylo „nepřiměřené” a „zbytečné” i podle vedoucího minneapoliského oddělení vražd.

Biden: Verdikt v případě Floyda může být velkým krokem kupředu

Amerika

Chauvin je teď odsouzen, zatím ale není jasné, kolik let si odsedí. Média spekulují o délce trestu ve výši až 75 let. Proti Chauvinovi totiž mluví řada přitěžujících okolností, které by mohly trest zvýšit: u zásahu bylo přítomno dítě, chování vůči Floydovi bylo „obzvláště surové” a Chauvin jakožto policista zneužil svou pozici autority.

Porota: Expolicista Chauvin je vinen z vraždy George Floyda

Zahraniční

Násilní kriminálníci s nenávistí vůči policii

Naopak jasné už je místo, kde si Chauvin svůj trest odpyká. Je jím nápravné zařízení v Oak Park Heights, které je jedinou věznicí ve státě Minnesota, která splňuje kritéria pro pátou úroveň zabezpečení. Od založení v roce 1982 odtud nikdy nikdo neutekl.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z nápravného zařízení Oak Park Heights

Ve vězení pobývá něco přes 400 trestanců, řada z nich s velmi vážnými a násilnými prohřešky. Je všeobecně známo, že mezi těmito vězni panuje obrovská nenávist vůči policii, a proto budou muset dozorci Chauvina pečlivě hlídat. Současně hrozí, že spáchá sebevraždu.

Téměř okamžitě po vyhlášení Chauvinova rozsudku o vině se obyvatelé Minneapolisu shromáždili v ulicích k oslavě. Před obchodem, kde došlo k osudovému střetu mezi policistou a neozbrojeným Afroameričanem, stojí nyní památník s podobiznou Floydovy tváře.

Reklama

Výběr článků

Načítám