Hlavní obsah

Z vrtu v Mexickém zálivu odstranili ventil

– New Orleans • Aktualizováno
Novinky, rei

Experti v Mexickém zálivu ve čtvrtek večer místního času z poškozeného vrtu Macondo odstranili ventil, aby mohlo být odejmuto celé pojistné zařízení proti výbuchu, které 20. dubna selhalo. Odstranění vadného mechanismu je podmínkou pro definitivní zapečetění vrtu.

Foto: Reuters

Ventil z vrtu Macondo

Článek

Vadné zařízení by podle mluvčího záchranných prací Thada Allena mohlo být odstraněno v pátek. Operace se měla uskutečnit minulý týden, ale přípravné práce se zkomplikovaly.

Záchranáři jsou při odstraňování opatrní, aby mohlo zařízení posloužit k rozboru a upřesnění příčin výbuchu na ropné plošině Deepwater Horizon, který způsobil smrt jedenácti dělníků a únik miliónů litrů ropy do moře.

Ropa unikala od konce dubna do 15. července, kdy se podařilo poškozený vrt Macondo ucpat.

Na vrt bude instalováno nové pojistné zařízení. Mezitím se dokončují odlehčovací vrty v okolí. Nadobro by měl být vrt zapečetěn během dvou týdnů. Firma BP, která vrt provozovala, v pátek oznámila, že na odstranění škod už vydala osm miliard dolarů (přes 150 miliard korun).

Reklama

Související články

BP má rekordní ztrátu kvůli ropné havárii

Petrochemická společnost British Petroleum utrpěla ve druhém čtvrtletí letošního roku rekordní ztrátu. Společnost se kvůli havárii ropného vrtu v Mexickém...

Ropná skvrna mizí rychleji, než se čekalo

Ropa z mořské hladiny v Mexickém zálivu mizí rychleji, než se očekávalo. V úterý, tedy sto dní, od počátku úniku ropy do zálivu, to podle deníku The Washington...

Výběr článků

Načítám