Hlavní obsah

Do moře unikalo dvanáctkrát více ropy, než BP odhadovalo

– Washington
Novinky, rei

Z poškozeného vrtu Macondo v Mexickém zálivu v prvních týdnech po havárii tryskalo do moře dvanáctkrát více ropy, než ropný koncern BP a americká vláda odhadovaly. Podle upřesněného měření, které v pondělí zveřejnili experti z vládní komise Flow Rate Technical Group, do vody uniklo 4,9 miliónu barelů ropy.

Foto: Sean Gardner , Reuters

Ropa z poškozeného vrtu unikala od konce dubna.

Článek

Z poškozeného vrtu od konce dubna unikalo denně 62 000 tisíc barelů suroviny a s tím, jak se ložisko vyčerpávalo, to později bylo 53 000 barelů každý den až do 15. července, kdy se podařilo únik zastavit. Vědci dodali, že se BP podařilo zachytit či spálit na 800 000 barelů uniklé ropy.

Upřesnění dat se časově sešlo s přípravami na definitivní zapečetění vrtu. BP ho plánovala na pondělí, ale pak ho odložila kvůli úniku v hydraulickém kontrolním systému a novému testu. Do vrtu by měli v úterý odborníci začít pumpovat bahno a po něm i cement. Operace by měla být dovršena do konce měsíce.

BP ze zákona hrozí pokuta 1 100 dolarů za každý barel uniklé ropy. Za 4,1 miliónu barelů suroviny, která unikla, jí tedy hrozí pokuta přes 4,5 miliardy dolarů (více než 85 miliard korun). Prokáže-li se ovšem hrubé zanedbání reakce na havárii, pokuta za barel by mohla být až 4300 dolarů, což by tu výslednou mohlo navýšit až na 17,6 miliardy dolarů (přes 330 miliard korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám