Hlavní obsah

VIDEO: Zima proměnila středozápad USA v města duchů, obětí je už 23

CNN, ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

INDIANOPOLIS
Aktualizováno

Už 23 obětí si vyžádaly zimní bouře, které postihly tento týden středozápad USA. Bez elektřiny se ocitlo 1,3 miliónu domácností. Prezident Barack Obama vyhlásil pro státy Arkansas a Kentucky stav nouze, aby mohly být uvolněny na pomoc peníze z federálních rezerv.

Článek

V obou státech zůstávají zavřené školy, úřady i obchody. Jen málokdo vychází ven a rušné čtvrtě vypadají jako města duchů.

Kalamita postihla USA od Oklahomy a Texasu až po Západní Virginii. Nově ve středu zasáhly sněhové bouře státy na severovýchodě USA v Nové Anglii. Nejvíce postižené však zůstávají Arkansas a Kentucky.

V prvním státě je bez elektřiny 350 000 domácností, v druhém dokonce milión. Prioritou je proto nyní poskytnutí generátorů, zejména pro školky a nouzová přístřeší, uvedl mluvčí kentuckého guvernéra.

:.Červená stužka označuje stržené dráty elektrického vedení v arkansaském Fayetteville.foto: ČTK/AP

Lidé se ve vymrzlých domech stahují ke krbům ohništím, ke kamnům na dřevo nebo k přenosným ohřívačům poháněným generátory. Kdo nic takového nemá,odchází do nouzových přístřeší, kterých jen v Kentucky otevřely 45.

:.Marný boj se záplavou sněhu v Indianopolisufoto: Reuters/Brent Smith

Největším problémem je nyní námraza. Led pokryl celý Arkansas, uvedl tamní policista. „Je těžké jít, natož řídit,“ uvedl Don Baker z Fayereville. Policisté si na boty musejní připevňovat ocelové hroty.

:. Žena v Ohiu odstraňuje sníh ze svého auta. foto: ČTK/AP

Ve státě zůstávají zavřené školy, úřady i obchody a nikdo nevychází. Je to jako město duchů,“ uvedla Barbara Rademacherová z arkansaského města Rogers.

:.V Indianopolisu se snaží odklidit sníh z chodníku vedoucího k domu.foto: Reuters/Brent Smith

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám