Hlavní obsah

VIDEO: Vítězem prezidentské debaty byl podle diváků Obama

Novinky, CNN, rei
NASHVILLE

Voliči ve Spojených státech měli v úterý místního času podruhé možnost porovnat názory a vystupování obou nejvážnějších kandidátů na příštího prezidenta. V pořadí druhému televiznímu duelu mezi republikánem Johnem McCainem a demokratem Barackem Obamou dominovalo ekonomické téma. Kandidáti si předcházeli hlavně střední vrstvy. Podle diváků byl přesvědčivější Obama.

Článek

Obamu označilo za vítěze 54 procent televizních diváků, McCaina jen 30 procent.

Setkání kandidátů se uskutečnilo před auditoriem dosud nerozhodnutých voličů a mělo osobnější ráz než to první, výraznější výpady a vyhrocenější postoje se ale nekonaly.

Probírala se domácí i zahraničně-politická témata. Debata o zahraniční politice se strhla v přetahovanou o to, kdo má lepší názor. McCain se tradičně odkazoval na svou zkušenost a vychválil se jako prezident, který v budoucnu Američanům zajistí největší bezpečnost, protože se bude umět rozhodnout o možných příštích vojenských krocích USA. Obama kontroval McCainovou podporou invaze do Iráku. „Když senátor McCain povzbuzoval prezidenta (George Bushe), aby do Iráku vpadl, tvrdil, že to bude rychlé a snadné a budeme vítáni jako osvoboditelé. To byl chybný úsudek,“ řekl.

Mezi domácími tématy došlo mimo jiné na přetřes zdravotnictví. Oba kandidáti chtějí zdravotní karty nahradit elektronickými záznamy, jinak se vzájemně obviňují, že jejich plány jen navýší výdaje. Obama požaduje národní pojištěnecký program, který pokryje všechny děti. McCain univerzálnímu programu na federální úrovni oponuje.

Finance by za McCaina mohl řídit Obamův přiznivce

Dominovala ale ekonomika. McCain připomenul, že chce reformu daňového systému. Už v minulosti slíbil daně zkrátit 95 procentům Američanů. Obama kontruje, že není možné daně krátit, když má stát hluboko do kapsy.

Na otázku, jak mu a McCainovi mohou lidé věřit, když za současnými potížemi bankovního sektoru mohou obě jejich strany, odpověděl Obama, že nikdo sice není bez viny, ale administrativa současného prezidenta Bushe utrácela nejvíc v dějinách a zavlekla zemi do velkých dluhů. USA jsou podle něj v největší krizi od deprese třicátých let.

McCain pak navrhl, aby vláda odkoupila pochybné a špatné půjčky, aby stabilizovala trh s nemovitostmi, jehož problémy před pár měsíci na současnou krizi bezprostředně zadělaly. Na otázku, kdo by mohl za jeho prezidentství řídit federální finance, navrhl třeba miliardáře Warrena Buffetta, který podporuje jeho demokratického soka. Obama odvětil, že by to byla dobrá volba, sám ale odmítl říct, o kom by uvažoval on.

V kampani se dostává na osobní výpady

Úterní debata následovala po sérii osobních výpadů z táborů obou kandidátů. McCainova možná budoucí viceprezidentka Sarah Palinová Obamu obvinila, že se přátelí s teroristy. Obamův tým zase uvolnil inzerát citující noviny, které McCaina nazvaly chybujícím, a Obama sám pak připomenul, že McCain v 80. letech figuroval v korupčním skandálu Keating Five.

Američané zvolí nového prezidenta 4. listopadu. Do té doby se uskuteční ještě jedna televizní debata. Obamovo vítěztví dokreslilo výsledky celonárodních průzkumů, i v nich si udržuje vedení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám