Hlavní obsah

VIDEO: Statisíce lidí oslavily Obamovu inauguraci velkolepým koncertem

WASHIGNTON

Před Lincolnovým památníkem ve Washingtonu se v neděli, dva dny před inaugurací Baracka Obamy jako 44. prezidenta Spojených států, konal velkolepý koncert, jemuž podle předběžných odhadů přihlíželo na 400 000 diváků.

Foto: JIM YOUNG , Reuters

Nově zvolený prezident Barack Obama s rodinou a budoucí viceprezident Joe Biden s manželkou (vlevo) sledují koncert u Lincolnova památníku ve Washingtonu předcházející Obamově inauguraci

Článek

S manželkou Michelle a oběma dcerami Malií a Sashou se na něm zjevně dobře bavil i budoucí prezident, stejně jako příští viceprezident Joe Biden s manželkou Jill.

Program koncertu nazvaného We Are One zaplňovala zvučná jména, mimo jiné Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi, Shakira, Beyoncé či Stevie Wonder, kapela U2 nebo operní pěvkyně Renée Flemingová.

Bruce Springsteen při koncertu předcházejícím inauguraci Baracka Obamy před Lincolnovým památníkem.foto: Reuters/JIM YOUNG

S vlasteneckými prohlášeními a citací historických textů vystoupili například hollywoodské hvězdy Denzel Washington, Forest Whitaker či Jack Black, golfový mistr Tiger Woods nebo syn zavražděného černošského bojovníka za rovnoprávnost Martin Luther King III.

Statisíce lidé se shromáždily u Lincolnova památníku ve Washingtonu.foto: Reuters/GARY HERSHORN

Místo nebylo vybrané náhodou. Jde o památník Abrahama Lincolna, 16. prezidenta USA, který ubránil jednotu Spojených států v občanské válce v 60. letech 19. století, na jejímž konci bylo v USA zrušeno černé otroctví.

Pro Obamu jako prvního černošského prezidenta USA má toto prostranství i další symboliku - v roce 1963 tam pronesl Martin Luther King slavný projev, v němž hovořil o svém snu o rovnoprávném postavení černochů.

Bettye Lavette a Jon Bon Jovi zpívají na počest inaugurace nového prezidenta Baracka Obamy ve Washingtonu.foto: Reuters/KEVIN LAMARQUE

Inaugurační oslavy začaly už v sobotu Obamovou triumfální cestou vlakem do Washingtonu z historické Filadelfie, kde byla v roce 1776 přijata deklarace americké nezávislosti.

V pondělí, kdy si Američané připomínají Den Martina Luthera Kinga, dostanou slavnosti podobu účasti občanů při dobrovolné práci ve prospěch svých komunit. Večer před úterní inaugurací pak příští prezident s manželkou a dcerami stráví na koncertě pro mládež. Slavnosti ve středu završí ekumenická bohoslužba ve washingtonské Národní katedrále.

Reklama

Výběr článků

Načítám