Hlavní obsah

V USA zemřelo dítě s mikrocefalií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami

První případ úmrtí spojeného s virem zika na svém území oznámil v úterý americký stát Texas. Krátce po narození tam zemřelo dítě trpící mikrocefalií, jehož matka se během těhotenství vydala do Latinské Ameriky. Úřady Spojených států již registrovaly mnoho případů nemocných novorozenců, úmrtí je to však podle dostupných informací vůbec první.

Foto: Alan Diaz, ČTK/AP

Likvidace komárů v okrese Miami-Dade

Článek

„Poslední testy potvrdily zdravotní stav dítěte a spojitost s virem zika,” uvedly texaské úřady, které citovala agentura AFP. Stejně jako u další téměř stovky případů nakažených osob, které Texas registruje, byli dotyční infikováni během cesty do zahraničí.

Podle federálního Střediska pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC) se s mikrocefalií, tedy zakrněním mozku u lidského plodu, narodilo v USA zatím 15 dětí. V dalších šesti případech matka potratila.

Foto: Chris Keane, Reuters

Clintonová drží repelent

První americkou obětí viru se stal před měsícem jeden starší člověk ze státu Utah. Dosud jediným regionem, kde byli zdrojem nákazy přímo komáři na americkém území, je čtvrť Wynwood floridského Miami.

Nyní se ale objevil i případ infikovaného člověka z West Palm Beach a zjišťuje se, kde se nakazil, uvedl list New Yok Times

Zikou se na Floridě nakazilo už 21 lidí

Floridský guvernér Rick Scott v úterý oznámil, že přibyly čtyři nové případy nákazy virem zika, čímž počet infikovaných lidí vzrostl na 21. Celkem je v USA přes 1800 nakažených, většina z nich pociťuje pouze lehké obtíže podobné slabé chřipce.

Foto: Chris Keane, Reuters

Mapa čtvrti Miami, kde hrozí nákaza zikou

Scott vyzval Kongres, aby schválil další finanční zdroje na boj s virem. S podobným prohlášením přišla i demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová, podle níž by zákonodárci měli přerušit parlamentní prázdniny a uspořádat kvůli šířící se nákaze mimořádné zasedání.

„Jsem velmi zklamaná, že Kongres zahájil prázdniny, aniž by se shodl na tom, jaké zdroje uvolnit pro tento boj,” uvedla Clintonová během předvolebního mítinku v Miami, kde navštívila kliniku ve Wynwoodu. Označila ji za přední linii boje se zikou.

Foto: Chris Keane, Reuters

Hillary Clintonová hovoří o zice při návštěvě zdravotního střediska Borinquen Health Care Center v Miami.

Desinsektoři oznámili, že ve Wynwoodu by už měly problémy klesnout: „Zredukovali jsme tam populaci moskytů o 96 procent,” řekl starosta okresu Miami-Dade Carlos Gimenez. Poslední čtyři případy však byly detekovány i po rozsáhlých desinsekcích.

Dodal, že komár druhu Aedes aegypti, který virus přenáší je „švábem mezi komáry”, protože je silný a odolný.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Postiženou čtvrtí je Wynwood

Současná epidemie viru zika trvá zhruba rok. Nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno v Brazílii. Virus se rozšířil do téměř celé Jižní a Střední Ameriky a experti předpokládají, že během léta by se mohli nakažení komáři objevit i v jiných státech USA, než je Florida.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám