Hlavní obsah

V USA začalo volební superúterý. Demokraté rozhodují, koho vyšlou do boje s Trumpem

Washington

Po sérii klání ve čtyřech amerických státech vstoupil v noci na středu souboj o zisk demokratické nominace pro letošní prezidentské volby v USA do rozhodující celonárodní fáze. Voliči ve 14 státech, od Maine na severovýchodě země po Kalifornii na jihozápadním pobřeží, hlasují v primárních volbách, jež budou mít zásadní vliv na vývoj nominačního procesu.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Demokratičtí kandidáti zleva Joe Biden, Bernie Sanders a Pete Buttigieg

Článek

Volební místnosti se otevřely ráno místního času (odpoledne SEČ) a jako první se uzavřou ve Vermontu a ve Virginii, a to v 19:00 místního času (ve středu 01:00 SEČ).

Ve 20:00 místního času (05:00 SEČ) se přestane hlasovat v Kalifornii, čímž takzvané volební superúterý skončí. Rozdělí se při něm 1344 delegátů letního nominačního sjezdu, tedy o něco víc než třetina jejich celkového počtu.

V New Hampshiru začaly primárky. V městečkách se dařilo Bloombergovi a Klobucharové

Volby USA

Favoritem Sanders, černým koněm Sanders

Favoritem na zisk největšího počtu delegátů ze 14 hlasujících států je senátor za Vermont Bernie Sanders. Pokud by se mu podařilo vytvořit si před rivaly dostatečný náskok, mohlo by podle řady pozorovatelů středeční hlasování nominační souboj definitivně rozhodnout v jeho prospěch.

Vypukl hon na moc levicového Sanderse

Volby USA

Sandersův vzestup však vyvolává u části demokratů rozpaky. Někteří se totiž obávají, že jeho na americké poměry silně levicový program odradí nerozhodnuté voliče a umírněné republikány, kteří by jinak mohli podpořit více centristického demokratického kandidáta.

Bloomberg v případě zvolení prezidentem prodá svou mediální firmu

Volby USA

Snahu demokratických špiček o zastavení Sandersova vzestupu a posílení umírněného Bidena však podle některých narušuje miliardář Mike Bloomberg považovaný za černého koně středečního hlasování. Bloomberg ve čtyřech dosud hlasujících státech nenastoupil a do klání se zapojuje až nyní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám