Hlavní obsah

V Texasu chtějí schválit zákon přikazující ženám donosit jakkoli poškozený plod

– Austin
Novinky, fia

Sněmovnou reprezentantů amerického státu Texas minulý týden prošel kontroverzní zákon, který ženám zakazuje umělé přerušení těhotenství i v případech, kdy je jasné, že plod je natolik poškozen, že se dítě narodí mrtvé nebo zemře krátce po porodu. Normu prosadili většinoví republikáni. Po schválení ale byla po procesních výtkách demokratů stažena a vrácena do výborů, informoval server The Texas Tribune.

Foto: Profimedia.cz

Budova texaského Kapitolu v Austinu

Článek

Jádrem sporu je dodatek, který navrhl republikánský reprezentant Matt Schaefer. Podle něj by se měla zrušit výjimka ze stávajícího zákazu interrupcí po 20. týdnu těhotenství, která povolovala zákrok v případě těžkého a nevratného poškození plodu.

„Měli bychom si vážit toho, čeho si váží Bůh, a to jsou životy nenarozených,“ prohlásil Schaefer.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

S výtkami demokratů, že takový zákon je mimořádně krutý k ženám, které jsou nuceny donosit poškozený plod, se vypořádal rychle: „Utrpení je součástí lidského života od chvíle, kdy na svět přišel hřích.“

Demokraté, kteří v texaské Sněmovně reprezentantů tvoří menšinu, hlasovali jednotně proti, přidalo se k nim i několik republikánů. „Proč by měla těžká, bezcitná ruka vlády zasahovat lidem do rozhodnutí, které jim drásá srdce nejvíc?“ protestoval republikánský zákonodárce J. D. Sheffield, povoláním lékař.

Republikánská většina zákon nakonec odhlasovala, demokraté ovšem vznesli procedurální námitky. Republikáni proto zákon raději stáhli a vrátili k projednání do výboru, aby jej přepracovali a zabránili jeho úplnému zrušení.

Reklama

Výběr článků

Načítám