Hlavní obsah

Další nové mutace se rychle šíří v New Yorku a Kalifornii

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V americkém státě New York se šíří další mutace koronaviru zatím označovaná jako B.1.526. Poprvé byla detekována loni v listopadu, nyní se rychle šíří a připadá na ni přes čtvrtinu případů potvrzených nákaz. Jiná mutace B.1427/B.1.429 se rychle šíří i v Kalifornii, v Los Angeles stojí za polovinou případů.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Příprava vzorků na testy na koronavirus ve státě New York.

Článek

Studie z Kolumbijské univerzity uvádí, že z počtu 1142 případů nákazy, které tamější vědci zkoumali, byla odhalena u 12 procent. Aktuální data z databáze GISAID ukazují, že tato mutace stojí za 27 procenty případů nákazy koronavirem, píše list The New York Times.

Mutace B.1.526 je podobná jihoafrické, po níž vědci z Kolumbijské univerzity pátrali. Chtěli zjistit, jak jsou v New Yorku rozšířené brazilská a jihoafrická mutace. „Místo toho jsme našli vysoký počet této místně vzniklé linie,“ uvedla Anna-Catrin Uhlemannová, která se na univerzitě věnuje infekčním nemocem.

V Británii odhalili nové mutace koronaviru. Mohou odolávat vakcínám

Evropa

Podle studie má nová mutace, zatím označovaná jako B.1.526, podobně nebezpečné změny jako jihoafrická mutace označovaná B.1.351 a v Brazílii detekovaná mutace P.1. U všech došlo k záměně v RNA viru E484K, tedy v oblasti popisující s-protein, jímž se virus napojuje na napadenou buňku.

Záměna E484K zřejmě umožňuje viru částečně obcházet imunitní reakci organismu.

Mutaci se věnoval v nové studii i Kalifornský technologický institut. Podle něj se v New Yorku objevily dokonce dvě nové varianty viru. U jedné došlo k záměně E484K, u druhé k záměně S477N, což by mělo viru usnadňovat napojení na napadenou buňku.

Nová mutace hrozí i v Kalifornii

Také v Kalifornii se v listopadu objevila nová mutace označená B.1427/B.1.429. Poprvé byla detekována už v květnu, ale v září a v říjnu se v Kalifornii neobjevila u žádného nakaženého. Pak se začala šířit. Připisuje se jí nejen prudký nárůst počtu nových případů nakažených, ale v souvislosti s touto mutací i vzrůst počtu obětí po svátku Díkůvzdání a po Vánocích. Virus se v těle napadeného množí dvakrát rychleji než původní.

Ve Finsku objevili další mutaci koronaviru

Koronavirus

V prosinci připadalo v nemocnici Cedar Sini v Los Angeles 36,4 procenta na tuto novou mutaci a nyní stojí v celém Los Angeles za více než polovinou nově potvrzených případů. Vědci se obávají, že na konci března by mohla stát za 90 procenty případů.

„Tato varianta vyvolává obavy. Naše data ukazují, že je nakažlivější, častěji spojená s vážným průběhem nemoci a je částečně odolná vůči protilátkám,“ řekl Charles Chiu, profesor z Kalifornské univerzity v San Francisku. Protilátkám se však nedokáže vyhnout, tak jako jihoafrická mutace.

Reklama

Výběr článků

Načítám