Hlavní obsah

Demonstranti zablokovali hlavní město Bolívie, jídlo se tam dopravuje letecky

La Paz

V Bolívii v noci na úterý pokračovaly protesty příznivců svrženého prezidenta Eva Moralese proti prozatímní vládě. Jejich blokády odřízly některá města v zemi, včetně metropole La Pazu. Potraviny vláda do La Pazu dopravuje letecky.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Zastánkyně Evo Moralese s bolivijskou vljakou v La Pazu

Článek

Tisíce lidí z venkova požadujících návrat Moralese, jenž před týdnem na nátlak armády a policie podal demisi a utekl do Mexika, protestovaly mimo La Pazu i v departementu Cochabamba. Vládní úřady v centru La Pazu střeží policie a armáda. Ministr vnitra Arturo Murillo v pondělí oznámil, že prozatímní prezidentka Jeanine Áňezová zrušila návštěvu departementu Beni na severu země, protože jí „ozbrojená skupina hrozila atentátem”.

Vláda opět vyzvala demonstranty, aby ukončili blokády silnic, jimiž odřízli některá města od zásobování. Nedostatku potravin využili někteří obchodníci, kteří zdvojnásobili ceny. Vláda vyhlásila nouzový plán a zásobuje metropoli a přilehlé město El Alto potravinami letecky.

Po Moralesově demisi vypukl v Bolívii chaos, spekuluje se o puči

Amerika

Problémem v La Pazu bude také brzy svoz odpadků, uvedla v pondělí místní média. Ve městě totiž chybí i pohonné hmoty. Ministr ropného průmyslu Víctor Hugo Zamora v pondělí oznámil, že vláda do města dopraví benzín a naftu z Peru a Chile, protože státní ropný podnik YPFB kvůli protestům pozastavil dopravu pohonných hmot. Zamora též slíbil, že dovezený benzín bude stejně drahý jako domácí.

Moralesovi příznivci hrozí v Bolívii občanskou válkou

Amerika

Bolivijská biskupská konference v pondělí oznámila, že spolu se zástupci OSN a EU zahájila jednání o zprostředkování dialogu mezi prozatímní bolivijskou vládou a odboráři a dalšími skupinami, které vládu neuznávají.

Socialisté novou vládu odmítají 

Áňezovou uznal minulý týden ústavní soud za dočasnou hlavu země, kterou se stala z pozice druhé místopředsedkyně Senátu po demisi prezidenta i viceprezidenta a šéfů obou komor parlamentu. Ánezovou ale neuznávají příznivci Moralese, jehož strana Hnutí za socialismus (MAS) má většinu v parlamentu a který stál v čele Bolívie jako její první indiánský prezident téměř 14 let. Demisi podal 10. listopadu poté, co ho k tomu vyzvalo vedení armády a policie. Morales nátlak označil za puč a nyní z Mexika přilévá olej do ohně, když přes média své příznivce povzbuzuje, aby pokračovali v boji „proti diktatuře”, a slibuje jim, že se vrátí.

Bolívie má dočasnou prezidentku. Morales z exilu hovoří o puči

Amerika

Nepokoje v Bolívii zažehly výsledky prezidentských voleb z 20. října, v nichž podle volebního soudu zvítězil už v prvním kole Morales; opozice i Organizace amerických států (OAS) volby označily za zmanipulované.

Do ulic vyšli už po volbách kritici i odpůrci Moralese, jejichž střety si vyžádaly přes dvě desítky obětí, z toho skoro polovinu o tomto víkendu při zásahu policie a armády proti Moralesovým příznivcům.

Reklama

Výběr článků

Načítám