Hlavní obsah

Po Moralesově demisi vypukl v Bolívii chaos, spekuluje se o puči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Paz
Aktualizováno

Latinskoameričtí vůdci a vlády jsou znepokojeni vývojem v Bolívii po nedělní rezignaci prezidenta Eva Moralese. Venezuelský vůdce Nicolás Maduro a nový argentinský prezident Alberto Fernández uvedli, že v zemi došlo k převratu. Morales tvrdí, že policie dostala rozkaz ho zatknout, což ale policejní šéf popřel. V hlavním městě řádí tlupy žhářů a vypalují domy prominentů i autobusy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace po demisi bolívijského prezidentaVideo: Reuters

 
Článek

Po rezignaci prezidenta Moralese složili své funkce také viceprezident Álvaro García Linera a předsedové obou komor parlamentu Adriana Salvatierraová a Victor Borda. Nemá tak kdo převzít povinnosti prozatímní hlavy státu, napsala AFP.

Šedesátiletý Morales v neděli oznámil demisi kvůli třítýdenním protestům proti výsledkům voleb, které byly označeny za zmanipulované. Po celé zemi se v ulicích střetávali jeho odpůrci s jeho příznivci. Při protestech zemřeli nejméně tři lidé a na 400 osob bylo zraněno. Morales proto vyzval lidi, aby přestali útočit na domy jeho příznivců.

Oslavy se zvrhly v násilí

Mnozí lidé vyšli slavit do ulic konec 14leté vlády Moralese, který byl prvním indiánským prezidentem v zemi. Oslavy se ale zvrhly v násilí. V La Pazu desítky demonstrantů „podpalují autobusy”, uvedl na Twitteru podnik městské hromadné dopravy v La Paz. Televizní moderátorka Casimira Lemaová uvedla, že její dům shořel. Neznámí lidé údajně vyplenili i domov bývalého ministra Juana Ramóna Quintany a odnesli si odtud všechny dokumenty.

Protivládní protesty v Bolívii. Starostku vláčeli městem, polili barvou a ustřihli jí vlasy

Amerika

Pak ale Morales napsal na Twitter, že na něj byl vydán „nezákonný” zatykač a že jeho dům se stal terčem „násilných skupin” a že „pučisté pošlapávají právní stát”. „Oznamuji před světem a bolivijským lidem, že jeden policista veřejně oznámil, že dostal pokyn naplnit ilegální zatykač vydaný na mou osobu,” napsal vůdce. Šéf bolivijské policie však uvedl, že žádný zatýkací rozkaz na Moralese vydán nebyl.

Protesty po sporných volbách v Bolívii si vyžádaly dva mrtvé

Amerika

Podle agentury AFP policie v neděli zatkla předsedkyni bolivijského nejvyššího volebního soudu. Na svou funkci předsedkyně Senátu už rezignovala také Moralesova spojenkyně Adriana Salvatierraová.

Hrozba puče

Mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard oznámil, že země už na svém velvyslanectví v La Pazu přijala 20 bolivijských představitelů a nabízí azyl Moralesovi, pokud ho bude chtít. Mexiko podle svého šéfa diplomacie odmítlo vojenskou operaci, která tam údajně probíhá, a varovalo před možným převratem. „Toto odmítáme. Podobá se to tragédiím, které potřísnily krví naši Latinskou Ameriku v minulém století,” napsal Ebrard na Twitteru. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador napsal, že jeho země oceňuje „odpovědný přístup prezidenta Bolívie Eva Moralese, který dal přednost odstoupení, než aby vystavil svůj lid násilí”.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Demonstrace v Bolívii

Nový argentinský prezident Alberto Fernández prohlásil, že proti Moralesovi je veden puč. „Zhroucení institucí v Bolívii je neakceptovatelné. Bolivijský lid si musí co nejdříve, ve svobodných a informovaných volbách zvolit svou příští vládu,” uvedl levicový politik na Twitteru.

Bolivijský prezident Morales podal demisi

Amerika

Také levicová nikaragujská vláda v neděli odsoudila údajný „státní převrat” a „fašistické praktiky, které ignorují ústavu, zákony a instituce, které určují demokratický život v zemi”.

Venezuelská velvyslankyně v Bolívii Crisbeylee Gonzálezová agentuře ABI řekla, že ambasádu její země v La Pazu v neděli obsadili maskovaní demonstranti vybavení dynamitem. „Jsme v pořádku a v bezpečí, ale oni chtějí spáchat masakr,” tvrdí diplomatka.

„Kategoricky odsuzujeme státní převrat proti bratru prezidentovi Evu Moralesovi,” napsal na Twitteru venezuelský socialistický vůdce Nicolás Maduro. Podle něj byl Morales donucen k odchodu po třech týdnech demonstrací proti jeho znovuzvolení a proto, že ho opustila armáda.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Protest v bolivijském městě La Paz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám