Hlavní obsah

Prezident Haiti je po smrti, útok ozbrojenců zachytila kamera

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Skupina dosud neidentifikovaných jedinců ve středu ráno vtrhla do soukromé rezidence haitského prezidenta Jovenela Moïseho a zastřelila ho. Uvedl to dočasný premiér země Claude Joseph.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útočníci zastřelili prezidenta Haiti. Záběry útoku komanda na rezidenci Video: Reuters

 
Článek

Soukromou rezidenci prezidenta napadli španělsky mluvící jedinci přibližně v 1.00 v noci. Moïse utrpěl smrtelná zranění. Jeho manželka Martine Moïseová utrpěla střelná zranění a aktuálně leží v nemocnici, uvedla kancelář premiéra.

Joseph, který se stane dočasně prezidentem Haiti, dodal, že se jednalo o nehumánní a barbarský čin. Občany vyzval, aby zachovali klid.

Foto: Pool, Reuters

Jovenel Moïse

Více než jedenáctimilionový národ byl pod vládou Moïseho více nestabilní a nespokojený. Jeho ekonomické, politické a sociální strasti se prohlubovaly. Silně narůstá také násilí gangů v hlavním městě Port-au-Prince.

Moïse vládl na základě vyhlášky více než dva roky poté, co země neuspořádala volby, což vedlo k rozpuštění parlamentu. Jeho funkční období mělo podle opozice skončit v únoru letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám