Hlavní obsah

USA škrtly Nelsona Mandelu ze seznamu teroristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nelson Mandela a další členové jeho strany Africký národní kongres (ANC) už nejsou na seznamu možných teroristů, kteří potřebovali pro cestu do USA zvláštní povolení. V úterý podepsal americký prezident Goerge Bush zákon, jež toto nařízení ruší.

Článek

Zákon, který v uplynulých dvou měsících schválil Kongres, přestává přistupovat k ANC jako k teroristické organizaci. Mandela a další členové ANC tak již nepotřebují k získání amerických víz zvláštní povolení ministerstva zahraničí.

Mandela, který 18. července oslaví devadesát let, a další členové ANC zůstávali na tomto seznamu i dlouho poté, co Mandela získal v roce 1993 nositelem Nobelovy ceny míru a o rok později byl zvolen prvním černošským prezidentem Jihoafrické republiky, v níž od roku 1994 vládně právě ANC.

Někdejší jihoafrický rasistický režim označoval ANC za teroristickou organizaci. Stranu zakázal v roce 1960 a její vůdce uvěznil či vytlačil do exilu. Mandela byl propuštěn po 27 letech vězení v roce 1990.

Riceová: Bylo to už poněkud trapné

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová označila dosavadní restrikce za "poněkud trapné", kvůli tomu, že musela povolovat vstup do USA svému jihoafrickému kolegovi, "nemluvě o velkém vůdci Nelsonu Mandelovi".

Vyškrtnutí ANC ze seznamu možných teroristických organizací ocenil i demokratický senátor John Kerry: "On neměl patřit na náš vládní seznam lidí sledovaných kvůli terorismu.“

Podle předsedy zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Howarda Bermana zůstala ANC ve Spojených státech "teroristická nálepka" po teroristických útocích 11. září 2001 kvůli tomu, že používal v boji s apartheidem i ozbrojené prostředky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám