Hlavní obsah

USA se vrací k zákazu používání nášlapných min

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy nebudou mimo území Korejského poloostrova používat takzvané protipěchotní miny, které explodují po šlápnutí na spínač a mohou ohrožovat civilisty dlouho po skončení válečných konfliktů. Oznámila to administrativa prezidenta Joea Bidena, která tak obnovuje restrikce zavedené za vlády Baracka Obamy a uvolněné za úřadování jeho nástupce v Bílém domě Donalda Trumpa.

Foto: Elizabeth Frantz, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Používání nášlapných min zakazuje Ottawská úmluva z roku 1997, USA však mezi více než 160 členských zemí nepatří.

„V návaznosti na podrobnou revizi politiky se Spojené státy přidávají k drtivé většině zemí světa a zavazují se omezit používání protipěchotních min. Tyto změny odráží prezidentovo přesvědčení, že tyto zbraně mají neúměrný dopad na civilisty, včetně dětí, dlouho po konci bojů, a že je třeba zredukovat jejich používání po celém světě,“ uvádí v prohlášení Bílý dům.

Děti odvezla do Polska, vrátila se pomáhat. Ukrajinky se učí hledat miny

Válka na Ukrajině

USA se podle oznámení vzdají daného typu min s výjimkou Korejského poloostrova, kde prý existují jedinečné okolnosti související se závazkem Washingtonu bránit Jižní Koreu. Bidenova vláda se zároveň vyslovila proti výrobě či nákupu protipěchotních min, jakož i proti jejich vývozu či převozu, vyjma operací spojených s jejich detekcí, odstraňováním a ničením. USA dále avizují snahu zničit veškeré zásoby těchto výbušnin, které nejsou potřebné pro obranu Jižní Koreje, dodává prohlášení.

Oznámení kopíruje krok Obamovy vlády z roku 2014, kdy byl Biden viceprezidentem. Na začátku roku 2020 ovšem restrikce odvolala vláda republikána Trumpa, podle níž Obamova politika značně znevýhodňovala americkou armádu. Ministr obrany Mark Esper tehdy uvedl, že miny jsou pro americké jednotky důležitým nástrojem; jak se změna pravidel promítla do praxe, ovšem není příliš jasné.

Regulace zbraní v USA: Senátoři se shodli jen na minimálních opatřeních

Zahraniční

Protipěchotní miny mohou být zakopané v zemi nebo umístěné na povrchu a explodují při kontaktu osoby s tlakovým spínačem. Cílem je při tom způsobit vážné poranění končetin. Používání min je kontroverzní zejména kvůli tomu, že armády často po skončení konfliktu zanechávají zakopané výbušniny na místě, a ty i po několika desetiletích představují hrozbu pro civilisty. Podle monitorovacího mechanismu Ottawské úmluvy zemře každý rok po výbuchu min několik tisíc nevojáků.

Podle agentury AP mají USA ve svých skladech na tři miliony protipěchotních min. Americká armáda přitom nemá ani na Korejském poloostrově žádná minová pole, Washington nicméně slíbil podporu jihokorejské obraně, což zahrnuje i možnost nasadit tento prvek.

Ani po novém oznámení Spojené státy podle AP nenaplňují v plné míře obsah Ottawské úmluvy, kterou dosud ratifikovalo 164 zemí včetně Česka. Vedle USA nepatří mezi strany úmluvy ani Čína a Rusko. Moskva zřejmě v současné době protipěchotní miny využívá ve svém tažení proti Ukrajině, uvedla nedávno organizace na obranu lidských práv Amnesty International.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám