Hlavní obsah

USA se chystají modernizovat své jaderné zbraně, tvrdí Spiegel

Právo, KOV

Americký Pentagon plánuje obsáhle modernizovat část arzenálu jaderných zbraní včetně těch, které jsou rozmístěny v Evropě, a tedy i v Německu, informoval týdeník Der Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nově konstruovaná bomba s označením B61-12 má vzniknout na základě modelu B61-4, tedy toho, jehož 10 až 20 kusů je podle expertů skladováno v SRN na letecké základně 33. eskadry stíhacích bombardérů v Büchelu (asi 70 km jižně od Bonnu).

Program „prodloužení životnosti“ těchto zbraní má být podle zprávy pro poslance Kongresu USA „součástí nejkomplexnějšího úsilí k prodloužení životnosti, jaké kdy bylo podniknuto“. Nejen konvenční, ale i nukleární komponenty bomb by měly být modernizovány včetně změny síly jaderných náloží. Pumy mají být v budoucnu řiditelné, aby mohly být cíleně nasazeny. Technický vývoj má začít příští rok – první modernizovaná bomba bude k dispozici v roce 2017, kdy se zahájí i sériová výroba.

Podle zprávy se Američané radili o modernizaci A-bomb s „určitými spojenci v NATO“ a došli „k dohodě o celkové vojenské charakteristice“ nových zbraní.

Modernizační záměr USA je podle týdeníku v rozporu s názory německé vládní koalice – šéf diplomacie Guido Westerwelle z FDP se totiž již několikrát vyslovil pro stažení amerických jaderných pum ze Spolkové republiky.

Nový ministr obrany SRN Thomas de Maiziere z CDU kancléřky Angely Merkelové však do své směrnice výslovně zahrnul zbraně jaderného odstrašení, uvádí Der Spiegel.

Reklama

Výběr článků

Načítám