Hlavní obsah

USA rozmístí na východě Evropy 250 kusů obrněných transportérů a houfnic

– Tallinn • Aktualizováno

Spojené státy rozmístí v sedmi východoevropských státech 250 kusů těžké vojenské techniky, aby ujistily svou podporou spojence v NATO čelící řadě hrozeb od tlaku Ruska po útoky teroristických skupin. V Tallinnu to v úterý oznámil ministr obrany USA Ashton Carter, který v estonské metropoli jedná s resortními kolegy z pobaltských zemí.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký ministr obrany Ash Carter

Článek

Podle šéfa Pentagonu půjde mimo jiné o obrněné transportéry, bojová vozidla Bradley a samohybné houfnice. Zbraně budou sloužit k vyzbrojení jednotek o síle přibližně praporu, jež budou "přinejmenším dočasně" rozmístěny v Německu, Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Polsku, Bulharsku a Rumunsku, řekl Carter.

Dodal, že tyto země s rozmístěním bojové techniky vyslovily souhlas. Jednotky se mohou v oblasti přemísťovat a účastnit vojenských cvičení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Cartera rozmístění výzbroje umožní Severoatlantické alianci, aby ještě rychleji reagovala na případné vojenské krize v regionu. Zároveň americké armádě usnadní výcvik vojsk. Pentagon bude rovněž při obraně před počítačovými útoky spolupracovat se střediskem kybernetické obrany aliance, které sídlí v Tallinnu.

Americký ministr obrany prohlásil, že budou-li USA požádány, a pokud bude požadavek schválen, budou připraveny poskytnout spojencům zpravodajské informace a pozorovací kapacity, jednotky zvláštního určení, logistické útvary, dopravní letectvo a široké spektrum zbraňové podpory včetně bombardérů, stíhacích letounů a raket odpalovaných z plavidel. Tyto armádní kapacity nebudou vyžadovat účast velkých pozemních sil, upozornil Carter.

Americká média o záměru USA rozmístit ve východní Evropě těžkou techniku informovala už před týdnem. Spojené státy chtějí krokem uklidnit tamní spojence, které znervóznil ruský zásah na Ukrajině. Polsko a Litva údajně již chystají vhodné lokality pro umístění výzbroje.

 USA v hrotových silách

V pondělí Spojené státy oznámily, že se budou dodávkou zbraní, letectva a pozemních sil včetně speciálních komand podle potřeby podílet na budování nových sil rychlé reakce NATO, které mají čelit případné ruské agresi z východu a nájezdům extremistů z Islámského státu na jihu. Toto oznámení spolu s úterní zprávou o rozmístění zbraní na východě Evropy podle agentury AP svědčí o tom, že Amerika je odhodlána pomoci spojencům při obraně před ohrožením jižního a východního křídla aliance.

V České republice podle nedávného prohlášení ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka pro rozmístění amerických zbraní vojenské důvody nejsou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám