Hlavní obsah

USA poprvé od války v Koreji jednají s KLDR na své půdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Poprvé od konce války v Koreji se na americkém území koná jednání mezi Spojenými státy a KLDR. Severní Korea totiž nabídla, že se výměnou za hospodářskou pomoc vzdá svého jaderného programu. Analytici v úterý rozhovory v hotelu Waldorf Astoria popsali jako průlomové.

Článek

Rozhovorů se účastnili korejský tajemník ministra zahraničí Kim Kje-kwan a náměstek americké ministryně zahraničí Christopher Hill. Ani jeden z nich nekomentoval pondělní jednání. Diskuze budou pokračovat celé úterý.

Před schůzkou se Kim Kje-kwan sešel s bývalými ministry zahraničí USA Madelaine Albrightovou a Henry Kissingerem a dalšími významnými představiteli USA. "Měli jsme velmi dobrou, plodnou  a přátelskou schůzku," sdělila Albrightová po čtyřhodinovém setkání.

Samotná schůzka se ale údajně odehrávala v chladném duchu. Americký prezident George Bush zařadil v roce 2002 lety Severní Koreu, podobně jako Írán a Irák ovládaný ještě Saddámem Husajnem, mezi státy "osy zla". Další zhoršení vztahů přinesla první severokorejská zkouška atomové bomby loni v říjnu.

Otevírání dialogu

Počátkem února KLDR v Pekingu na šestistranném dialogu, jehož se pravidelně účastní také USA, Rusko, Čína, Jižní Korea a Japonsko, slíbila, že se postupně vzdá svého jaderného programu výměnou za energetickou pomoc. Severní Korea by na základě této dohody měla do 60 dnů uzavřít a zapečetit svůj hlavní nukleární reaktor v Jongbjonu a umožnit jeho kontrolu inspektorům OSN.

Oplátkou za to má dostat 50 000 tun těžkého topného oleje či jinou hospodářskou pomoc v odpovídající hodnotě. Dalších 950 000 tun dostane, až reaktor demontuje a jeho nefunkčnost potvrdí  inspektoří Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Dohoda také konstatuje, že Spojené státy a Severní Korea zahájí bilaterální rozhovory o navázání diplomatických vztahů.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Sean McCormack varoval, že jednání tento týden v podstatě pouze určí podobu a agendu americko-severokorejské pracovní skupiny pod vedením Kima a Hilla.

"Domnívám se, že (Hill) bude (s Kimem) hovořit o tom, jak by měl postupovat proces směřující k normalizaci," řekl. Součástí tohoto procesu by mělo být vyřazení KLDR ze seznamu podpůrců terorismu a otevření cesty k běžným obchodním vztahům mezi oběma zeměmi. "Očekávám, že... dokončení tohoto procesu nějakou dobu potrvá... Bude to otázka budování důvěry, otázka plnění slibů," dodal McCormack.

Příští setkání se má konat v Pchjongjangu, jeho datum bude rovněž předmětem stávajících debat.

Reklama

Výběr článků

Načítám