Hlavní obsah

USA obvinily čtyři Bělorusy ze vzdušného pirátství kvůli odkloněnému letu Ryanairu do Minsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy obvinily čtyři běloruské představitele ze vzdušného pirátství. Na základě lživého tvrzení o hrozbě pumového atentátu odklonili 23. května let společnosti Ryanair do Minsku a zatkli opozičního blogera Romana Prataseviče, který byl na jeho palubě. Na palubě byli mezi stovkou cestujících i čtyři Američané.

Foto: Reuters

Letadlo odkloněné běloruským prezidentem do Minsku přistálo ve Vilniusu

Článek

Mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti řekl, že obviněni byli ředitel běloruského státního úřadu pro řízení letového provozu Leonid Čuro, jeho zástupce Oleg Kazjučik a dva příslušníci běloruské státní bezpečnosti KGB, jejichž celá jména nebyla uvedena.

Všichni obvinění jsou v Bělorusku, USA je vedou jako na útěku. V USA by mohli čelit až doživotnímu trestu.

„Od počátků motorového létání země na celém světě spolupracují, aby byla letadla s cestujícími v bezpečí,” uvedl žalobce Damin Williams.

Na vynucené přistání Prataseviče v Minsku dohlížela KGB

Evropa

„Obžalovaní tyto standardy narušili, když odklonili letadlo s cílem potlačit disent a omezit svobodu projevu,” poznamenal Williams.

„Jsme zavázáni pohnat k zodpovědnosti klíčové účastníky šokujícího spiknutí s cílem dopustit se leteckého pirátství, které nejen porušilo mezinárodní normy a americké zákony, ale také ohrozilo životy čtyř amerických občanů a mnoha dalších nevinných cestujících na palubě,” dodal žalobce.

Zástupce ředitele FBI Michall Driscol po vznesení obvinění dodal: „Tvrdíme, že obžalovaní realizovali promyšlený plán s lživou hrozbou bomby, aby donutili letadlo k nouzovému přistání v jejich zemi a mohli zadržet disidentského novináře. Během našeho vyšetřování FBI identifikovalo detaily operace.”

Výhrůžka o bombě na palubě přišla až poté, co Bělorusové varovali pilota Ryanairu

Zahraniční

Upozornil, že únos letadla „je bezohledným porušením amerických zákonů“. Zmínil i možné konsekvence. „Příští pilot, který dostane nouzové upozornění z věže, by mohl pochybovat o jeho autentičnosti, což by ohrozilo životy.“

Vymyšlená hrozba bombou

Tento týden byla zveřejněna zpráva OSN, ve které vyšetřovatelé dospěli k závěru, že sdělení o nebezpečí pumového atentátu bylo lživé a jeho cílem bylo donutit stroj k přistání v Minsku. Tam pak byl zatčen Pratasevič i s přítelkyní Sofií Sapegovou.

Už minulý rok ředitel Ryanairu Michael O´Leary označil incident „za státem sponzorovaný únos“.

Čuro podle obvinění osobně informoval leteckého dispečera o hrozbě pumového atentátu. Představitelé běloruského leteckého úřadu čekali s lživou informací, až letadlo Ryanairu letící z Atén do Vilniusu vzlétne do běloruského vzdušného prostoru.

Letecké pirátství, reaguje Ryanair na nucené přistání svého boeingu v Minsku

Ekonomika

Čurův zástupce Kazjučik se poté pokusil zfalšovat záznamy o hrozbě pumového atentátu, v zápisu se informace o ní objevila později, než se o ní dozvěděla posádka. Zamaskovat také informace o zapojení bezpečnostní služby.

Bělorusko šlo po Pratasevičovi

Pratasevič se předloni dostal v Bělorusku na seznam „jedinců zapletených v teroristické aktivitě“, když spoluzaložil na sociální síti Telegram (populární zejména v Bělorusku či Rusku) kanál Nexta.

Zadržený Pratasevič v slzách přiznal respekt k Lukašenkovi, ruce měl zraněné

Evropa

Ten informoval o akcích opozice. Pratasevič byl také spojen se zveřejněním identity příslušníků silových složek. Běloruské úřady se mu nemohly dostat na kobylku, protože se přestěhoval s rodiči do Polska.

Pratasevič byl z vězení propuštěn v červnu a od té doby je v domácím vězení bez kontaktu s rodinou.

Po zatčení vydal několik prohlášení a poskytl několik rozhovorů, v nichž mimo jiné tvrdil, že není doba na protesty v zemi a nebyl kritický k Lukašenkovu autoritářskému režimu.

Cítím se dobře a k ničemu mě nenutí, říká zadržený Pratasevič na nových záběrech

Evropa

Část informací vyšetřovatelé získali od dispečera Olega Galegova, který komunikoval s posádkou letadla, jež nechtěla věřit informacím o bombě na palubě.

Krátce po únosu letadla zmizel, zřejmě odcestoval do Gruzie. Je možné, že právě on přešel na konci loňského roku hranici mezi Běloruskem a Polskem, kde na něj čekaly úřady, nebylo to ale potvrzeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám