Hlavní obsah

USA obvinily členy ochranky Blackwater ze zabití Iráčanů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Americké úřady v pondělí obvinily pět členů americké soukromé ochranky Blackwater působící v Iráku ze zabití iráckých civilistů loni v září v Bagdádu. Pětice se v pondělí objevila u soudu v Salt Lake City a skončila ve vazbě.

Článek

Členové ochranky byli obviněni také z pokusu o zabití a porušení pravidel pro užití zbraně.

"Pětice použila automatické zbraně a granáty proti civilistům, z nichž žádný nebyl ozbrojen a nepatřil k povstalcům,“ řekl generální prokurátor federálního distriktu (District of Columbia) Jeffrey Taylor s tím, že nejméně 14 lidí zemřelo, dvacet dalších bylo zraněno a 18 dalších napadeno, aniž by utrpěli zranění. „Spousta z nich byla zastřelena v autě. Jeden muž byl střelen do hrudi, když měl ruce nad hlavou. Mezi oběťmi byly i ženy a děti,“ dodal Taylor.

Šestý člen Blackwateru svou vinu přiznal a vládě poskytl informace o případu. Je možné, že vyměnou za to nebude potrestán.

Obvinění se vztahují ke konkrétním zaměstnancům Blackwateru, nikoliv proti této bezpečnostní firmě. Taylor dodal, že incidentu na západě Bagdádu se 16. září 2007 účastnilo víc bezpečnostních pracovníků a většina se chovala profesionálně. Původně se hovořilo o 17 zabitých Iráčanech, vyšetřování FBI později stanovilo, že mrtvých bylo 14.

Pětici mužů, kterým je pod třicet let, hrozí desítky let vězení. Všichni vinu odmítají a tvrdí, že jednali v sebeobraně.

Blackwater je jedna z největších bezpečnostních agentur, které pro americkou vládu v Iráku pracují. Smlouva s ní byla letos v dubnu prodloužena. Její členové 16. září v Bagdádu doprovázeli konvoj amerických diplomatů a palbu prý opětovali. Obvinění pro firmu od loňska nepracují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám