Hlavní obsah

Američtí ochrankáři obžalováni za povraždění iráckých civilistů

Právo, CNN, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Kvůli povraždění sedmnácti iráckých civilistů loni v září vznesla federální prokuratura žalobu proti pěti členům americké bezpečnostní služby Blackwater, kterou si americké ministerstvo zahraničí najímá k ochraně svých diplomatů v irácké metropoli. Napsal to deník Washington Post a další americká média.

Článek

Z čeho přesně jsou muži obviňováni, zatím není jasné. Spekuluje se o "neúmyslném zabití“ a o "agresi“. Iráčtí vyšetřovatelé dospěli k závěru, že šlo o "vraždu“. Tento názor veřejně vyslovil i předseda irácké vlády Núrí Málikí.

Po zuby ozbrojení soukromí vojáci podle svědků zahájili 16. září 2007 zcela bezdůvodně palbu do kolemjdoucích i po projíždějících autech. Blackwater se hájil, že jeho lidé bránili své ohrožené klienty, toto tvrzení však vyšetřovací výbor irácké vlády vyvrátil. Mluvčí irácké vlády oznámil, že strážce nikdo neohrožoval a ti se dopustili "úmyslného zabití“.

Mluvčí irácké vlády v reakci na zprávu o obvinění pětice řekl, že Irák vítá každý pokus "pohnat zločince k odpovědnosti za jejich zločiny“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám