Hlavní obsah

USA nevyloučily útok na Írán, chystají speciální bomby

– Washington

Náčelník amerických spojených štábů admirál Mike Mullen nevyloučil, že by se proti Íránu použila vojenská síla, uvedl list The Times, i když je to podle něj poslední možnost. Na ostrova Diego Garcia se přesto přepravily bomby pro ničení bunkrů.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Admirál Mike Mullen

Článek

Podle Pentagonu už bylo na americkou leteckou základnu Diego Garcia v Indickém oceánu přemístěno několik set bomb na ničení bunkrů o váze 15 tun. Jsou schopné proniknout zesílenou betonovou stěnou o tloušťce 60 metrů a až pak explodovat. Mohly by být použity proti íránským podzemním laboratořím a zařízením, kde se obohacuje uran a vyvíjení jadrné zbraně nebo nosiče.

USA nyní útočit nechtějí

Mullen na Columbijské univerzitě řekl v noci na pondělí: "Zaútočit právě teď je ta poslední možnost.“ Dodal ještě dvojznačně: "Nerozhoduji o tom já, ale prezident."

Vojenskou akci však nevyloučil: "V Pentagonu vždy počítáme s výjimečnými situacemi, takže možnost vojenského řešení určitě existuje," připustil Mullen. Podle něj nemají USA v otázce íránského jaderného programu příliš široký manévrovací prostor.

"Kdyby Írán získal jadernou zbraň, mělo by to velmi destabilizující následky," řekl. "Útok na něj by ale měl stejný výsledek," doplnil, i když útok na jaderná zařízení by zdržel íránský jaderný program.

Zdůraznil však, že osobně dává přednost zastavení íránského jaderného programu prostřednictvím jednání. Obamova vláda se snaží v prosadit v Radě bezpečnosti OSN schválení tvrdých sankcí na Teherán, ale Rusko a zejména Čína, které mají právo veta, jsou k sankcím zdrženlivé.

Gates přiznal tajnou zprávu

Americký ministr obrany Robert Gates v neděli přiznal, že v lednu napsal do Bílého domu tajnou zprávu, že USA nemají účinnou politiku, která by dlouhodobě řešila rozvíjející se íránský jaderný program.

Do Gatesova vystoupení Bílý dům existenci zprávy popíral. Podobně postupoval i ve chvíli, kdy uniklo, že se do Afghánistánu vyšle dalších 30 000 vojáků

Podle něj nebyla tato zpráva zamýšlena jako „budíček“ pro generála Jamese Jonese, který je Obamovým bezpečnostním poradcem. Jen „kladla několik otázek a nabízela řešení, která měla přispět ke správnému rozhodnutí“, citoval je list New York Times.

V té varoval před nebezpečím rychle se rozvíjejícího íránského jaderného programu. Současně se v ní uvádělo, že cílený útok na jaderná zařízení by mohl značně zdržet íránské snahy získat jaderné zbraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám