Hlavní obsah

USA mají děsivě zjednodušující pohled na Afghánistán, řekl McChrystal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy zahájily válku v Afghánistánu s "děsivě zjednodušujícím" pohledem na tuto zemi a dokonce i po deseti letech jim chybějí znalosti, které by pomohly dovést konflikt k úspěšnému konci. V předvečer dnešního desátého výročí zahájení invaze do Afghánistánu to prohlásil bývalý vrchní velitel spojeneckých sil v Afghánistánu Stanley McChrystal, odvolaní loni kvůli neuctivému postoji k Obamově administrativě.

Foto: Jim Watson, Reuters

Velitel sil USA a NATO v Afghánistánu generál Stanley McChrystal

Článek

V projevu před Radou pro zahraniční vztahy McChrystal řekl, že USA a jejich spojenci v NATO jsou jen "o málo víc než" z padesáti procent blíž k dosažení svých válečných cílů. Z úkolů, které je ještě třeba dokončit či splnit, označil za nejkomplikovanější vytvoření legitimní vlády, které by obyčejní Afghánci dokázali věřit a která by sloužila jako protiváha Talibanu.

McChrystal sloužil jako vrchní velitel spojeneckých sil v Afghánistánu v letech 2009 až 2010, když se objevila reportáž, která zachytila jeho neuctivé smýšlení o americké civilní administrativě v Afghánistánu i o prezidentovi Baracku Obamovi..

V projevu prohlásil, že USA v roce 2001 zahájily válku s příliš malou znalostí afghánské kultury. "Nevěděli jsme dost a pořád ještě dost nevíme," řekl. "Většina z nás - mě nevyjímaje - má velmi povrchní pohled na situaci a historii, a také máme děsivě zjednodušený pohled na nedávné dějiny, na posledních 50 let," dodal.

Američtí vojáci podle jeho slov neuměli místní jazyky a nevyvinuli "účinnou snahu" se je naučit. Invazi do Afghánistánu podle McChrystala také znesnadnila válka v Iráku, kterou USA zahájily o necelé dva roky později.

"Irácká invaze změnila pohled muslimského světa na americké snahy. Když jsme začali jít po Tálibánu v Afghánistánu v roce 2001, existovalo tu jisté pochopení pro to, že máme možnost a právo bránit se. Skutečnost, že Al-Káidě poskytl režim hnutí Tálibán bezpečný přístav, byla legitimní. Myslím, že když jsme učinili rozhodnutí jít do Iráku, bylo to méně legitimní" v očích muslimského světa, dodal s tím, že Irák také odčerpal část vojenské kapacity, která by se hodila v Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám